MUZICĂ

Unde erai tu când am întemeiat pământul (…) atunci când stelele dimineții izbucneau în cântări de bucurie și când toți fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie?
Iov 38:4,7

În dialogul dintre Dumnezeu și Iov pe tema genezei apare un detaliu semnificativ cu privire la reacția ființelor și a întregii creații, martore la întemeierea pământului. Toată creația izbucnește în cântare de laudă pentru Creator și pentru lucrarea Sa.

Muzica este un limbaj universal pe care nu numai ființele însuflețite îl folosesc pentru a realiza un spectacol impresionant. Cântă păsările cerului și insectele din iarbă. Cântă ploaia și vântul. Tună energia electrică a norilor. Trosnesc profund ghețarii în drumul lor imperceptibil de pe crestele munților înspre ocean. Urlă cascadele și se zbat torentele de apă. Murmură izvoarele și clipocesc valurile mângâind plaja și malurile. Întreaga lucrare a mâinilor lui Dumnezeu face muzică.

Muzica oamenilor trebuie păstrată în acest cadru al muzicii universului creat. Instrumentele muzicale au partitura lor, vocea umană nu se lasă mai prejos.

Toate elementele muzicale produc emoție. Cât privește muzica oamenilor, aceasta și exprimă emoție, și stârnește emoție. Iar emoția are de-a face cu starea sufletească.

Noi avem o mare responsabilitate cu privire la trăirile profunde ale ființei noastre și cu privire la emoțiile pe care le lăsăm să se manifeste. Ele pot determina parcursul nostru spiritual, de aceea suntem datori să ne alegem cu grijă muzica pe care o producem sau pe care o ascultăm. Este de dorit ca aceasta să ne apropie de Dumnezeu și de oameni.

Care este muzica ce-mi place? Încotro mă duce ea? Unde voi ajunge sub influența ei?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video