MUNTE

Odată, a mânat turma până dincolo de pustie și a ajuns la muntele lui Dumnezeu, la Horeb.
Exodul 3:1

În conștiința umană, muntele este locul de unde lumea se poate vedea mai bine, unde aerul și apa sunt mai curate și suntem mai aproape de cer. Acesta poate fi și motivul pentru care Dumnezeu a ales muntele ca locul de desfășurare a celor mai importante evenimente din istoria sfântă.

Muntele Moria, unde Dumnezeu i-a purtat de grijă lui Isaac, fiul lui Avraam, a devenit muntele templului, ca loc dedicat pentru totdeauna întâlnirii cu Dumnezeu. Este lesne de înțeles de ce acest munte este atât de revendicat și râvnit azi atât de statul Israel, cât și de lumea arabă. Alături de muntele templului este muntele Sionului, cu întreaga sa încărcătură de sensuri și semnificații. Peste valea Hinom se află Muntele Măslinilor, cu alte amintiri și locuri sfinte.

În Psalmul 121, autorul își ridică ochii spre munți în căutarea ajutorului, iar înălțimile semețe pe care le vede îi aduc aminte de Dumnezeul munților, care îi va oferi tot sprijinul de pe „muntele adunării dumnezeilor” (Isaia 14:13).

În Psalmul 15, David se întreabă cine va locui pe muntele cel sfânt al lui Dumnezeu. Nu oricine poate avea acces acolo. Numai cei cu inima curată vor vedea pe Dumnezeu. În scena profetică din Apocalipsa 14:1-5, cei 144 de mii stau pe muntele Sionului, cu alăutele lui Dumnezeu în mână, la sărbătoarea biruinței harului asupra păcatului și a morții. Ei se bucură de favoarea lui Dumnezeu și a Mielului ca reprezentanți ai celor răscumpărați de pe pământ și ca o mostră a reușitei operațiunii de recuperare, realizată de Fiul lui Dumnezeu. Aceștia formează o gardă personală a Salvatorului omenirii, o elită a celor care au trecut victorioși prin bătălia finală a credinței lor și a puterii răscumpărătoare a lui Dumnezeu.

Ce semnificație și ce amintiri îmi oferă munții pe care i-am urcat? Ce noi înălțimi doresc să mai cuceresc?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor