MORALĂ

Atunci, Petru a început să vorbească și a zis: „În adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor, ci că, în orice neam, cine se teme de El și lucrează neprihănire este primit de El.”
Faptele apostolilor 10:34,35

Când a ieșit din viziunea cu animalele necurate pe care i-a fost poruncit să le mănânce (vezi v. 9-16), Petru era destul de confuz în legătură cu morala lucrurilor arătate de Dumnezeu. Când și-a dat seama că Dumnezeu onora credința centurionului Corneliu, Petru a înțeles și semnificația viziunii lui recente. Dumnezeu nu făcea deosebire pe criterii etnice între cei care Îl căutau. O asemenea perspectivă era destul de șocantă pentru Petru. El nu a devenit niciodată un mare apostol al neevreilor, dar cel puțin pentru acel moment lucrurile i-au devenit foarte clare.

Unul dintre sensurile cuvântului „morală” este cel din acest exemplu, adică de învățătură sau aplicație morală. Acest aspect merită privit cu mai multă atenție atunci când citim și cercetăm Cuvântul lui Dumnezeu. De multe ori mesajul pe care ni-l trimite Dumnezeu depășește locul și timpul menționate în Biblie, așa că suntem datori să ne întrebăm: Care este morala pentru acum și aici?

Descoperirea moralei textului Scripturii poate avea un caracter foarte personal, ceea ce înseamnă că același text biblic poate avea înțelesuri morale diferite pentru diverși căutători de adevăr. Dumnezeu Își asumă libertatea de a aborda diferențiat oamenii. El personalizează și aplică adevărul Său la toate categoriile de credincioși pe care îi are. Dar între înțelesurile particulare și cele generale și de fond continuă să existe armonie și convergență suficientă pentru ca textul sacru să continue să fie o lumină permanentă pe cărarea celor neprihăniți.

Reușesc oare tot timpul să prind înțelesul moral al textului Scripturii pe care îl citesc? Cum pot aprofunda acest domeniu al vieții mele spirituale?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video