MEMORIAL

Pietrele acestea să fie totdeauna o aducere aminte pentru copiii lui Israel.
Iosua 4:7

Fiecare eveniment major din istoria sfântă are nevoie de un semn de aducere aminte. Creația are Sabatul, potopul are curcubeul, exodul are o cântare de biruință, Sinaiul are cele două table ale legământului. Trecerea Iordanului în țara promisă are și ea un memorial, un monument ridicat pe malul drept al râului, din pietrele prelevate din albia amenajată special de Providență ca loc de trecere.

Memorialul este ca un martor al evenimentului evocat, consemnând peste timp acțiunea puterii lui Dumnezeu. Principalul său scop este să preîntâmpine uitarea și să permanentizeze grija, generozitatea și susținerea lui Dumnezeu privind planurile Sale cu poporul ales. Acolo, la Iordan, a început Dumnezeu să pună în posesie pe Israel, în țara promisă lui Avraam, cu 400 de ani mai devreme.

Pentru a nu se deteriora în timp, însuși memorialul trebuie îngrijit și apărat de ruină și uitare. Patrimoniul istoric are o nuanță de venerație și sfințenie, și generațiile care vin au nevoie de educație și formare în acest domeniu. Cultura și identitatea personală și colectivă au nevoie de memoriale, ca repere în timp și spațiu care să definească geografia conștiinței de sine.

Memorialul nu poate fi vizitat continuu, dar poate fi purtat în suflet și frecventat în amintire și astfel semnificația lui se îmbogățește și sufletul care îl poartă va fi binecuvântat. Credința este înnoită și fortificată, iar convingerile se clarifică și se întăresc, amintindu-ne mereu de Dumnezeul care a făcut lucruri mari pentru înaintași și care este la fel de doritor să facă aceleași minuni și pentru noi.

Care sunt memorialele mele care îmi aduc aminte că am un Dumnezeu înțelept, bun și puternic?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video