MATURITATE

Vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Hristos.
Efeseni 4:13

Maturitatea spirituală este definită ca o îmbinare a credinței cu buna cunoaștere a Fiului lui Dumnezeu. O declarație precum cea din textul de azi ajută la clarificarea nedumeririlor privind perfecțiunea creștină.

Înălțimea staturii plinătății lui Hristos, statutul de adult spiritual și armonia credinței cu cunoștința sunt repetări ale unuia și aceluiași subiect – maturitatea spirituală. Aceasta satisface foarte bine starea de desăvârșire spre care tinde experiența noastră spirituală a tuturor.

Starea de unitate despre care vorbește Pavel aici nu se referă la o uniformitate obliterantă, așa cum ar putea să-și imagineze cineva. Cerințele de autenticitate și de maturitate spirituală nu sunt nici excluzive și nici antagonice.

Astfel că un creștin matur continuă să fie diferit de ceilalți frați ai săi în Hristos și totuși într-o plăcută armonie și sinergie cu aceștia. Imaginea bisericii ca un corp uman ilustrează foarte bine acest adevăr și această realitate practică.

Maturitatea creștină nu este o stare de stagnare care, odată atinsă, îl blochează pe cel în cauză, dincolo de posibilitatea de dezvoltare ulterioară. Statura plinătății lui Hristos este o experiență dinamică de permanentă retușare a ființei umane după modelul divin, „din slavă în slavă”, cum îi place lui Pavel să vorbească despre creșterea în credință.

Această maturitate este rezultatul relației personale cu Hristos, care continuă să se dezvolte de acum și până în veșnicie.

După câți ani de experiență creștină mă aștept să mă apropii de maturitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor