IMPRUDENȚĂ

Însă oricine aude aceste cuvinte ale Mele și nu le face va fi asemănat cu un om nechibzuit, care și-a zidit casa pe nisip.
Matei 7:26

Predica de pe Munte constituie un adevărat tezaur de învățătură spirituală, cu valențe practice și teoretice dintre cele mai complete și accesibile din toată Scriptura. Aceasta este o adevărată recapitulare a Evangheliei și a întregii Biblii. Practic, în această expunere a lui Isus, redată oarecum amănunțit de Matei, se regăsesc toate marile teme ale credinței și creștinismului.

Ferice de cine stă și meditează la aceste adevăruri ale Predicii de pe Munte și, meditând la ele, este convins de veridicitatea lor teoretică și de valoarea lor practică! O asemenea viață spirituală se construiește în siguranță pe un suport solid și cert.

Dar cititorul superficial și ascultătorul plictisit pot face o mare imprudență. Este ca și cum ar construi frumos și scump pe nisip sau pe un teren instabil. Atunci când examenele vieții fac să se cutremure totul, o asemenea construcție nu are șanse să rămână în picioare. În plan simbolic, casa zidită pe nisip este un greșit sistem de gândire și valori morale, care stă la baza comportamentului.

Predica de pe Munte construiește pe Stânca veacurilor, care este Isus Hristos. În mod implicit, Isus este personajul principal și modelul integrat al întregului demers al Predicii de pe Munte. A construi în afara acestei baze este o imprudență care trebuie evitată. Sigur că gândirea creștină nu este singura variantă sau singura concepție de viață care poate fi adoptată, dar, dacă se pune problema salvării din imperiul păcatului și al morții, numai creștinismul lui Isus Hristos satisface toate cerințele de funcționalitate și eficiență.

Care este baza sistemului meu de valori și a viziunii mele despre lume și viață? Comit o imprudență sau dau dovadă de înțelepciunea care vine de la Tatăl luminilor?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video