HRANĂ

Căci trupul Meu este cu adevărat o hrană.
Ioan 6:55

Acest pasaj biblic reproduce amintirile inspirate ale lui Ioan despre înmulțirea pâinilor și cuvintele lui Isus din zilele care au urmat și care au stârnit reacții contradictorii printre ascultătorii Învățătorului oamenilor. Unii nu puteau să suporte asemenea idei și au părăsit, cel puțin pentru o vreme, grupul ascultătorilor fideli.

Teza lui Isus era despre hrana spirituală. Această idee era sugerată de minunea înmulțirii pâinilor, când nu mai puțin de 5.000 de bărbați, împreună cu femei și copii, au fost hrăniți din două pâini și cinci pești, toate aduse de un băiețel care Îl ascultase pe Isus toată ziua. Actul de generozitate al copilului, împreună cu binecuvântarea divină a lui Isus s-au dovedit o sursă de bucurie și împlinire pentru un număr atât de mare de beneficiari prezenți, precum și pentru cei de acasă care gustaseră din ce mai rămăsese după cina supranaturală din pustiu.

Așa cum oamenii se hrăniseră decent și îndestulător din pâinea și peștii lui Ioan Marcu, Isus dorea ca ei să descopere că și mintea și inima lor trebuiau hrănite. Aici, ca și în multe alte cuvântări, Învățătorul a folosit un limbaj figurat, cu care ascultătorii Săi erau, de altfel, obișnuiți.

Una dintre regulile simple ale unei hrăniri corespunzătoare este masticația. Hrana nu poate fi înghițită pur și simplu. E nevoie de timp și efort ca alimentele să fie bine procesate mecanic și amestecate cu salivă. Astfel este asigurată o bună digestie, aducătoare de confort și bunăstare fizică.

Pe plan spiritual, mestecarea hranei corespunde cu timpul de contemplare și meditație. Trupul lui Isus este, în acest context figurat, întruparea și misiunea Sa terestră. Acest subiect de meditație aduce beneficii imense pentru viața spirituală a celor credincioși.

Cât timp îmi iau pentru hrănirea spirituală? Dacă este similar cu timpul alocat celor trei mese zilnice, mă aflu pe calea cea bună spre Împărăție.

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor