HOTAR

Nu muta hotarul cel vechi, pe care l-au așezat părinții tăi!
Proverbele 22:28

Există lucruri care nu trebuie modificate, care trebuie să rămână așa cum au fost stabilite de strămoși. Limitele de proprietate fac parte din această categorie. Dar hotarele proprietății familiei nu sunt singurele repere fixe care nu trebuie clintite. Sunt multe alte lucruri care se califică la statutul de imutabil.

Textul Scripturii este printre cele mai importante lucruri și valori care au nevoie de protecția integrității. Dacă se va întâmpla ca cineva să adauge sau să scoată ceva din ce le-a spus Dumnezeu profeților și scriitorilor sfinți să ne transmită, prejudiciul astfel creat va avea consecințe radicale și pierderi irecuperabile pentru profanator. Dacă la modificare se adaugă și efortul de a-i învăța pe alții lucruri greșite, consecințele vor fi cu atât mai grave.

Verificarea autenticității hotarelor este cu totul altceva și nu numai că nu este interzisă, dar este chiar de dorit. În schimb, modificarea vechilor hotare cu bună știință și determinată de interese meschine este ceva inacceptabil.

Dacă principiul stabilității hotarelor se aplică la doctrina și practica bisericii, atunci hotarismul trebuie privit cu maximă atenție, deoarece există potențial de confuzie. Părinții Bisericii Adventiste, printre care era și James White, s-au ferit să dea bisericii un crez formulat în termeni clasici. Pionierii au dorit mai degrabă să nu îngrădească studiul serios al Scripturii și să stimuleze cercetarea curajoasă, profundă și responsabilă a textului sacru, pentru avansarea adevărului prezent. Acest hotar nu ar trebui schimbat sau minimalizat niciodată.

În ce privește obiceiurile și preferințele mele personale, care dintre ele sunt principii eterne și care sunt deprinderi ce ar trebui îmbunătățite?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video