GÂND

„Căci gândurile Mele nu sunt gândurile voastre și căile voastre nu sunt căile Mele”, zice Domnul.
Isaia 55:8

În acest context, cuvântul „gânduri” se referă la preocupări și la modalități de îndeplinire a planurilor personale. Dumnezeu face observația că preocupările noastre nu corespund așteptărilor Lui și în consecință vor duce la rezultate nedorite.

Acțiunile care decurg din planuri greșite nu au cum să fie de o valoare morală care să aducă mulțumire și împlinire. Din acest motiv, observația lui Dumnezeu sugerează o aliniere a gândurilor noastre la gândurile Sale.

Despre propriile Sale gânduri, Dumnezeu spune că au în vedere binele și prosperitatea noastră. El vrea să ne dea „un viitor și o nădejde” (Ieremia 29:11). Propriile noastre gânduri pot împiedica împlinirea dorinței lui Dumnezeu de a ne avea cu Sine în Împărăția Sa veșnică.

La nivel individual, planul lui Dumnezeu este acela de recuperare și salvare din păcat, cu toate mecanismele necesare realizării acestui plan. Odată cu această perspectivă, Dumnezeu ne garantează în mod nepărtinitor libertatea de alegere personală. Putem accepta planul divin și să fim salvați pe cheltuiala lui Dumnezeu sau putem refuza oferta lui Dumnezeu și vom fi pierduți pe cheltuiala noastră.

Întrebarea fundamentală în acest caz este cum ne putem potrivi și armoniza gândurile personale cu gândurile lui Dumnezeu.

Cea mai explicită prezentare a gândului lui Dumnezeu se află în Cuvântul Său revelat. Cercetând Scriptura, începem să ne familiarizăm cu modul de gândire al lui Dumnezeu și începem să adoptăm filozofia Sa despre lume și viață. Treptat, gândurile Lui devin gândurile noastre. Duhul Sfânt facilitează acest proces de înnoire a minții.

În ce măsură gândurile mele mai au nevoie de corectare pentru a se potrivi gândurilor lui Dumnezeu?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video