FIDELITATE

El este un Dumnezeu credincios și Își ține legământul și îndurarea până la al miilea neam de oameni față de cei ce-L iubesc și păzesc poruncile Lui.
Deuteronomul 7:9

Fidelitatea este calitatea de a rămâne neschimbat odată cu trecerea timpului sau a modificărilor de condiții. Fidelitatea este calitatea iubirii de a fi rezilientă, stabilă și necondiționată. Fidelitatea conferă unei relații confort, siguranță și continuitate.

Fidelitatea lui Dumnezeu față de poporul Său a fost dovedită cu prisosință de-a lungul unei istorii milenare de ocrotire, călăuzire și însoțire binecuvântată. În procesul de naștere a poporului ales, în timpul călătoriei prin pustiu, Dumnezeu Și-a afirmat decizia de a rămâne fidel promisiunii Sale de a-l păstra pe Israel ca popor ales.

Ar fi fost numai normal ca fidelitatea lui Dumnezeu să determine un răspuns de fidelitate și din partea poporului ales. Or acest lucru a lăsat mult de dorit. Nici nu a terminat Moise de vorbit cu Domnul pe muntele Sinai, că în tabăra lui Israel a izbucnit dezmățul ritual în cinstea unui vițel de aur. Era o decădere impardonabilă, după recenta promisiune de devotament făcută cu atâta solemnitate și hotărâre.

Când I-a promis fidelitate lui Dumnezeu, care l-a scos din Egipt, Israel nu era conștient de nestatornicia și nesiguranța ființei umane căzute în păcat. Ucenicul Petru, mai târziu, suferea de aceeași inconștiență când a promis că va merge cu Domnul lui până la moarte, dar avea să Îl renege de trei ori înainte de cântatul cocoșului.

Această componentă a naturii umane nu s-a îmbunătățit de-a lungul timpului. Dimpotrivă. Astăzi, fidelitatea este un lucru rar, cu toate că este la fel de necesar ca întotdeauna. Numai fidelitatea lui Dumnezeu – care ne poate fi transferată odată cu haina neprihănirii – mai poate să ne dea o doză de siguranță spre ne-schimbare.

Cât de bine îmi cunosc propria natură umană pentru a-mi conștientiza nevoia de ajutorul lui Dumnezeu ca să rămân fidel Lui?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor