FARISEU

Ei știu de la început că am trăit ca fariseu, după cea mai îngustă partidă a religiei noastre.
Faptele apostolilor 26:5

Astăzi, când folosim cuvântul „fariseu”, nimeni nu este prea încântat să îi fie atribuit un asemenea apelativ. Astăzi, cuvântul denotă prefăcătorie, ipocrizie și aroganță cu conotații de spiritualitate pretinsă, nedovedită în realitate.

Pavel nu se sfiește să-și recunoască statutul anterior credinței, prin care s-a evidențiat ca un reprezentant de valoare al partidei fariseilor. Fariseii erau clasa socială cu rolul cel mai important în menținerea și promovarea spiritualității întregului popor ales. Activitatea lor principală era aceea de învățători în ce privește Legea și vegheau la respectarea în viața cotidiană a preceptelor sfinte. Nimic nu putea fi mai nobil și înălțător pentru cineva decât să facă parte din această categorie socială.

Întrebarea care se pune este cum a ajuns această clasă de oameni să reprezinte trăsături și aspecte negative ale caracterului uman și ale societății în general?

Răspunsul nu este prea complicat, dacă ținem cont că fariseii erau oameni ce încercau să împlinească lucrurile lui Dumnezeu în puterea și cu înțelepciunea lor proprie. În asemenea condiții este numai normal ca rezultatul să fie un eșec lamentabil. Ca să poată fi camuflat acest eșec era nevoie de un exercițiu suplimentar de restricții și străduințe personale, prin care oamenii din jur să poată fi impresionați de presupusa neprihănire.

Pornind de la acest aspect, nu este greu să ne dăm seama cât de expuși suntem la o asemenea greșeală în zilele noastre. Ori de câte ori încercăm să facem lucrurile lui Dumnezeu în propria noastră putere, suntem în pericolul de a deveni farisei actuali și să intrăm sub incidența reproșului divin. De aceea este imperios să mergem în mod neabătut la Hristos și să ne asigurăm de neprihănirea Sa abundentă și protectoare.

Cât din ceea ce fac este realizare în puterea proprie și cât este neprihănire prin credința în Isus Hristos?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor