CURIOZITATE

Moise a zis: „Am să mă întorc să văd ce este această vedenie minunată și pentru ce nu se mistuie rugul.”
Exodul 3:3

Dumnezeu i-a stârnit curiozitatea lui Moise pentru a putea intra în legătură cu el într-un mod mai puțin frapant, nu așa cum avea să i Se descopere la Sinai. Dintr-o infinitate de posibilități pe care le avea la dispoziție, Dumnezeu a ales un tufiș aprins pentru a transmite un mesaj precis. Moise avea foarte mare nevoie de această lecție a rugului.

Curiozitatea în sine nu este un lucru rău și nici bun, dar poate fi folosită bine sau rău. În cazul de față, Dumnezeu a folosit curiozitatea lui Moise pentru a-l impresiona suficient și a-l scoate din starea de latență în care se afla de ceva vreme. Rutina îngrijirii zilnice a turmei de oi a socrului său îi transmitea o stare de confort și relaxare care îl ținea departe de frământările și durerile poporului său din Egipt.

Situația nu mai putea continua așa și sosise vremea acțiunii. Atunci Dumnezeu Și-a arătat slava într-un umil tufiș. Această vedenie minunată i-a atras atenția lui Moise și l-a făcut să se apropie ca să se dumirească. Atunci când Moise s-a apropiat suficient de mult de locul prezenței Sale, Dumnezeu i-a vorbit din mijlocul focului. Probabil că Moise a fost foarte surprins de această noutate.

La rugul aprins au început Moise și Dumnezeu un dialog și o relație nouă, care aveau să dureze până în veșnicie. Dumnezeu avea să îi vorbească adesea apropiindu-l tot mai mult de Sine, până când, într-o zi, avea să-l recupereze chiar din valea umbrei morții, pentru a-l duce pe Moise acasă la El.

Curiozitatea noastră cea de toate zilele ne poate crea probleme serioase, așa ca Evei în Paradis, dar la fel de bine ne poate deschide o nouă perspectivă cu valențe eterne. Când Dumnezeu ne cheamă: „Gustați și vedeți ce bun este Domnul!” (Psalmii 34:8), să fim siguri că este o stârnire salvatoare a curiozității noastre naturale.

Ce lucruri interesante mă așteaptă să le descopăr în Cuvânt și nu am avut curiozitatea până acum să le caut?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor