CONTROL

De aceea Mă voi coborî acum să văd dacă în adevăr au lucrat în totul după zvonul venit până la Mine și, dacă nu va fi așa, voi ști.
Geneza 18:21

Era ca și când Dumnezeu mergea în control să vadă dacă viața din Sodoma și Gomora era chiar atât de rea cum se dusese vestea. Pentru înțelegerea lui Avraam și pentru cititorii de mai târziu, Dumnezeu Se comporta asemenea oamenilor care trebuie să controleze lucrurile aflate în subordine, luând măsurile care se impun.

Dumnezeu făcea o cercetare la fața locului, iar concluzia în urma acestui control avea să ducă la măsuri radicale de restabilire a ordinii și disciplinei. Intuiția lui Avraam era că lucrurile nu stăteau prea bine în Sodoma și Gomora, iar măsurile care se impuneau l-ar putea afecta pe nepotul său Lot și familia lui. De aceea Avraam a inițiat o negociere foarte insistentă pentru îndulcirea situației. În cele din urmă, Dumnezeu a recurs la cura radicală pentru cetățile din câmpie ajunse la limita admisibilului privind comportamentul social și sexual. Astfel a înțeles Dumnezeu să pună  din nou lucrurile la punct acolo unde situația s-a dovedit scăpată de sub control.

Lumea de astăzi nu este mai puțin controlată de Dumnezeu, cu toate situațiile care par ieșite de sub control. Deasupra abuzurilor și abaterilor oamenilor, deasupra corupției și decăderii generale, asemenea celei din vremea potopului sau a Sodomei și Gomorei, Dumnezeu domină și controlează toate demersurile aflate în desfășurare pe pământ. Cândva, nu prea departe în viitor, va fi nevoie ca Dumnezeu să repete măsurile de restabilire a ordinii pe care le-a folosit în vremea potopului sau a Sodomei și Gomorei. Atunci, planul Său inițial de bine, bunătate, puritate și nevinovăție va fi pe deplin restabilit și lucrurile vor intra din nou în normal.

Dacă eu sunt propriul meu stăpân, atunci ce anume trebuie să controlez în așa fel încât la un control din partea lui Dumnezeu să pot fi găsit în ordine?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor