CONFLICT

Și în cer s-a făcut un război. Mihail și îngerii lui s-au luptat cu balaurul. Și balaurul cu îngerii lui s-au luptat și ei, dar n-au putut birui.
Apocalipsa 12:7,8

Adventismul este recunoscut pentru conceptul de „marea luptă”, care orientează și integrează toate celelalte doctrine fundamentale. Conceptul de Dumnezeu războinic este greu acceptat de către creștinismul evanghelic și a fost multă vreme respins cu vehemență. În ultima vreme, o serie de cercetători din afara adventismului au început să acorde atenție acestei teme de cercetare. Au început să apară studii și cărți pe acest subiect. Oamenii au început să admită că tema marii lupte este suficient de prezentă în Biblie pentru a fi luată în serios.

Imaginea unui război total început în cer și transferat pe pământ nu este o temă foarte atrăgătoare, dar are meritul de a clarifica întrebări existențiale cum ar fi, de exemplu: Care este originea și rațiunea durerii, a luptei pentru supremație, a nedreptății și a morții etc.?

Starea de conflict din cer și de pe pământ a apărut odată cu ivirea răului în univers. Este deocamdată un mister modul în care mintea perfectă a celei mai elevate creaturi a lui Dumnezeu a început să alunece pe panta nemulțumirii și revoltei, în ciuda perfecțiunii și armoniei existente. Libertatea de alegere și autodeterminare poate sugera o serie de ipoteze de lucru, dar o teorie consistentă cu privire la esența și dreptul la existență a răului este departe de a fi la dispoziția noastră.

Din fericire, avem suficiente motive de adorație și recunoștință la adresa bunului Dumnezeu pentru a nu fi afectați prea grav de corola de mistere care ne înconjoară. Cel mult, existența acestora ne poate spori sentimentul de uimire din care se alimentează adorația noastră. Aceste taine ne favorizează o relație corespunzătoare cu Dumnezeul cel înțelept, bun și răscumpărător.

Când observ la mine o stare de conflict, cum pot să vin și să rămân în lumina prezenței divine clarificatoare?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor