CHIVOT

Să facă un chivot de lemn de salcâm.
Exodul 25:10

O cutie din lemn de salcâm; ce poate fi spectaculos, extraordinar sau special la așa ceva? Nu fildeș, nu abanos sau alte materiale rare și scumpe, având în vedere destinația acestei cutii? Lemnul de salcâm era materialul aflat la îndemână în locul acela și în contextul construirii cortului întâlnirii. Acest detaliu merită studiat cu atenție.

În ce privește Legea divină care avea să fie depusă și păstrată în chivotul de lemn de salcâm, aceasta constituie o expresie a caracterului lui Dumnezeu și însăși baza guvernării Sale. Datorită conținutului atât de important și prețios, chivotul avea să fie obiectul de cea mai mare valoare din întregul ansamblu al locașului de închinare.

Cel mai probabil, sanctuarul lui Israel din pustiu nu este o copie exactă a adevăratului cort făcut de Dumnezeu în ceruri, dar cu siguranță chivotul este printre cele mai semnificative elemente ale sanctuarului ceresc.

Legea divină se află în centrul preocupării lui Dumnezeu și El intenționează să o așeze, prin Duhul Sfânt, în inima credincioșilor Săi consacrați. Simplitatea lemnului de salcâm constituie o foarte mare sursă de liniște și încredere în această lucrare promisă de Dumnezeu pentru copiii Săi.

Inima omenească, așa indigenă și comună ca lemnul de salcâm, poate fi înnobilată cu aurul lui Dumnezeu, pe dinăuntru și pe dinafară, și apoi sfințită prin întipărirea voii și caracterului divin înăuntrul ei. Partea omului este să pună la dispoziția lui Dumnezeu materialul obișnuit și lipsit de valoare al inimii nerenăscute, iar partea lui Dumnezeu este să transforme această inimă într-o oglindă a iubirii Sale.

 Testul Său categoric, dar înnobilat de har va recunoaște că această capodoperă a înțelepciunii și puterii Sale poate fi considerată demnă de viața veșnică.

Se află și inima mea în proces de refacere și înnobilare? E nevoie să-mi reconfirm acordul?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video