CĂUTARE

Au crezut că este cu tovarășii lor de călătorie și au mers cale de o zi și L-au căutat printre rudele și cunoscuții lor.
Luca 2:44

Iată o întâmplare plină de tâlc! Părinții lui Isus credeau un lucru care nu era adevărat. Ei credeau că Îl au pe aproape, dar El era departe sau, mai precis, ei se aflau departe de El.

O astfel de credință, care presupune că lucrurile sunt în ordine în timp ce situația e destul de gravă, este oarecum obișnuită în cazuistica Bibliei.

Părinții lui Isus L-au căutat acolo unde nu Se afla și nu aveau cum să-L găsească. Acest lucru le-a adus panică. Din fericire. Pentru că uneori, ne-găsirea lui Isus nu stârnește niciun fel de disperare, ci îi oferă căutătorului surogate ieftine și năucitoare, ca să nu le spunem halucinante.

Până la urmă, părinții au căutat unde trebuie și L-au găsit pe Isus, dar este curioasă reacția lor. I-au reproșat de ce Se purta așa cu ei. Cum am putea numi acest mecanism de protecție a sinelui când căutăm vina la alții, în loc să ne facem noi mea culpa?

Nu ar fi mai bine ca Dumnezeu să audă părerea noastră de rău, pe care să o onoreze cu o iertare dumnezeiască? Ar fi mult mai bine așa.

Căutarea părinților lui Isus ar fi putut însemna mai puțin timp și efort dacă ei ar fi încetat să se bazeze poate pe senzația că nu este nimic grav, că se va rezolva de la sine sau printr-o întâmplare fericită. Dacă ar fi început să se gândească lucid și la timp, n-ar fi avut nevoie decât de câteva minute să Îl găsească, când încă se mai aflau în Ierusalim, și ar fi fost scutiți de trei zile de neliniște.

Când simt că ceva nu este în ordine între mine și Isus, n-ar trebui să mă gândesc cu mintea limpede la ce am de făcut?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor