CAPRICIU

Saul pusese pe popor să jure zicând: „Blestemat să fie omul care va mânca pâine până seara.”
1 Samuel 14:24

A fost un capriciu. Decizia transferată în dreptul soldaților lui Israel a fost mai degrabă extravaganță gratuită decât o consacrare serioasă cu efecte binefăcătoare. Cuvintele lui Saul arată mai degrabă sărăcia sa spirituală decât o devoțiune autentică și durabilă. Jurământul pe care l-a instituit Saul nu era nici necesar și nici nu avea vreo valoare morală.

Emoțiile lui schimbătoare au generat greșeli tactice majore în modul său de a-l conduce pe Israel, dar mai ales în modul de a-și conduce propria viață. Comportamentul și atitudinile lui contradictorii arătau ce confuzie era în sufletul lui și transmiteau aceeași confuzie și celor cărora ar fi trebuit să le inspire speranță, curaj și dăruire.

Capriciile pot crea aparența de sensibilitate foarte mare și de înaltă dedicare față de o cauză nobilă, dar în realitate ele sunt mai degrabă o refulare a unor neîmpliniri profunde. Saul pierduse deja statutul de conducător aflat în grația lui Dumnezeu și se descalificase prin decizii flagrante de neascultare și abuz în serviciu. Acum el încerca să salveze aparențele luând decizii pripite și contraproductive.

Ionatan dă dovadă de mult curaj când se hotărăște să-l confrunte pe tatăl său, care era, din nefericire, și împăratul în exercițiu al lui Israel. Era aproape să-l coste viața. (Vezi întreaga istorie în 1 Samuel 14:24-52, mai ales 44-46.) Șansa lui a fost judecata poporului, care s-a dovedit mult mai inspirată decât pripeala imatură a lui Saul, gata să meargă bezmetic înainte, adăugând eroare peste eroare și abuz peste abuz.

Capriciile tolerate și practicate au creat în timp premisele pentru dezastrul final, când Saul a apelat la serviciile vrăjitoarei din En-Dor, adică ale lui Satana, în modul cel mai direct cu putință. Moartea sa prematură și a fiilor săi drept consecință este un argument arhisuficient împotriva capriciilor.

Având asemenea exemple dureroase, ne putem gândi serios la modul în care se poate evita dezastrul pe care capriciile îl pot aduce și în viața noastră.

Iată un subiect la care trebuie să mă gândesc serios – propriile mele capricii!

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor