BRUTALITATE

Dimpotrivă, fiți buni unii cu alții, miloși și iertați-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Hristos.
Efeseni 4:32

Mihai se ridică de pe bancă iritat și se năpusti plin de furie asupra buchetului de trandafiri pe care îl adusese pentru acea întâlnire. Trânti florile la pământ și le călcă în picioare cu o râvnă demnă de un scop mai înalt. Adevărul era că întâlnirea se sfârșise prost. Mihai spera ca trandafirii aduși de el să o îmbuneze pe Ana, după farsa pe care i-o făcuse data trecută, când îi adusese o urzică în loc de flori. Numai că Ana era prea rănită să-și poată reveni așa de curând după bădărănia suferită și plecă fără să primească scuzele și trandafirii autentici pe care Mihai dăduse bani frumoși. Acum, în fața băncii, rămăsese o grămadă de resturi vegetale de un aspect cu totul jalnic.

Scriindu-le efesenilor, apostolul Pavel sugerează o serie de comportamente care trebuie să caracterizeze orice familie de credință a urmașilor lui Hristos. „Dimpotrivă” este cuvântul pe care îl folosește Pavel pentru a sugera că, în ciuda tuturor relelor care există pe lume, comunitatea credincioșilor ar trebui să fie altfel.

Brutalitatea umană este alimentată de mecanisme foarte diverse. Uneori, cruzimea este un mod în care cineva încearcă să atragă atenția la durerile sale profunde, cauzate de respingere sau marginalizare. Alteori, răbufnirile de răutate sunt clișee alimentate din violența la care cel în cauză a fost supus de mic în propria familie.

Sfatul lui Pavel conține vindecarea ce se poate obține prin harul divin și prin climatul de iertare și reconciliere pe care biserica este chemată să le practice și să le promoveze. Dumnezeu oferă iertare în Hristos, iar urmașii Săi sunt datori să o accepte, să se bucure de ea, arătând-o cu bunătate și altora.

Cum să îmi transform pornirile de mânie difuză în gesturi și cuvinte de bunătate și grijă față de cei din jur?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video