ANALIZĂ

Cercetați Scripturile, pentru că socotiți că în ele aveți viața veșnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine.
Ioan 5:39

Primul sens al termenului „analiză” este acela de cercetare riguroasă, cu examinarea amănunțită a fiecărui detaliu al unei probleme. Analiza are cele mai mari șanse de a obține cele mai multe informații corecte în legătură cu un anumit subiect. De aceea analiza este recomandată pentru documentarea oricărei chestiuni care merită o clarificare.         

De ce nu ar putea fi folosită analiza și în dreptul textului Scripturii? Prin natura lui, acest text prezintă un grad destul de ridicat de dificultate, având în vedere vechimea și diversitatea stilurilor folosite. Acesta este și motivul pentru care ni se sugerează să abordăm textul sacru într-o manieră hermeneutică pentru a ajunge la înțelesul profund și consistent al adevărului abundent prezent pretutindeni în Scriptură.

Învățătorul oamenilor face o demonstrație practică despre utilitatea studiului serios al Cuvântului divin. O citire superficială a Bibliei este practicată adesea pentru a îndeplini forma privind standardul creștin de studiu. Uneori rapoartele oficiale ale bisericii conțin date și informații despre numărul celor care citesc Biblia. Dar rare sau inexistente sunt rapoartele cu privire la studiul profund al Scripturii. Ba sunt unii care cred că, dacă cineva reușește să citească Biblia la rând, această performanță aduce merite care contează pentru viața veșnică.

Parcurgerea atentă a Bibliei ne face cunoștință cu Personajul ei principal, care este Cuvântul veșnic, Creatorul și Salvatorul lumii. Cercetarea Scripturilor este o experiență de cunoaștere personală a unui Dumnezeu personal. O asemenea performanță este cu adevărat salvatoare. Din această perspectivă, Scripturile au un efect sfințitor și înnobilator asupra cercetătorului serios, făcând să merite timpul și efortul dedicat unui asemenea studiu.

Oare eu citesc Biblia? Sau studiez Cuvântul lui Dumnezeu?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor