ANIMAL MORT

Nu ai niciun dubiu că ai studiat acest fenomen la ora de științe: când unui animal îi vine timpul să moară, face instinctiv un lucru uimitor. Fie că este vorba despre o creatură blănoasă din pădure, veveriță din oraș sau iepuraș, merge încet pe marginea drumului, se așază acolo, trage pentru ultima oară aer în piept și expiră.

Greșit. Acele animale aleargă în mijlocul drumului și sunt lovite de mașini. Devin mortăciuni. Pizza pe asfalt. Mese nefericite la cafeneaua din curbă.

Vederea unui animal drăguț mort pe marginea drumului îți face rău. Și la fel de trist este să vezi pe cineva ucis de niște cuvinte spuse fără rost.

Citește Efeseni 4:29

Cum știm ce este și ce nu este bine să spunem?

Animalele moarte de pe drum apar atunci când un șofer conduce cu viteză atât de mare încât le lovește înainte să poată opri.

De multe ori vorbim fără să gândim – ca un șofer care conduce fără să știe care este pedala de frână. Alteori, ne gândim dinainte la lucrurile rele pe care să le spunem – lucrul acesta este la fel de rău ca turarea motorului.

Dacă am lovi intenționat un animal, un judecător ne-ar lua permisul de conducere. Din nefericire, nimeni nu o să ne coase limbile și buzele. Trebuie să învățăm autocontrolul. Tot ce putem face este să exersăm a fi „grabnic la ascultare” și „încet la vorbire” (Iacov 1:19).

Deci ce teste ar trebui să treacă vorbele pe care le rostești? Încearcă următoarele: Cuvintele ar trebui să fie de folos – nu dăunătoare – așa că, dacă spui ceva negativ, asigură-te că are scopul de a întări, și nu de a doborî. Râzi împreună cu alții, și nu de ei. Glumele murdare nu fac bine minții noastre și nici nu sunt respectuoase. Dacă ai o problemă, vorbește direct cu persoana în cauză, nu pe la spatele ei. Dacă folosești Numele lui Dumnezeu într-o înjurătură, înseamnă că nu Îl iei în serios. Dacă te plângi, înseamnă că nu îți place ce ți-a oferit Dumnezeu, așa că mulțumește-I în schimb.

Încă un sfat. Doar pentru că un animal traversează strada, nu înseamnă că poți să îl lovești. Doar pentru că un lucru este adevărat, nu înseamnă că ar trebui să îl spui. Așa că încetinește și lasă oamenii să trăiască.

Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură, ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie ca să dea har celor ce-l aud.
Efeseni 4:29

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video