MIEZUL PROBLEMEI

Este prima zi de școală și deja ai ascultat același discurs de patru ori. De data aceasta este rândul doamnei Hinchley să citească înaintea clasei regulile afișate pe peretele din față. Cu fiecare regulă citită, mintea ta devine din ce în ce mai vicleană.

– Vorbiți numai când vi se dă voie.

Bine, atunci nu o să vorbesc – cel puțin nu atunci când e ea atentă la mine. Dar bilețelele – nu a spus că nu am avea voie să ne trimitem bilețele. În plus, îmi ia mai mult timp să scriu un bilețel decât să șoptesc, așa că ora o să treacă mai repede.

– Rămâneți în băncile voastre.

Ha! O să fac ce am făcut și anul trecut. Falsific o adeverință de la doctorul meu, în care scriu că am probleme cu vezica.

– Și fără mâncare, băutură, gume de mestecat, animale, arme, pălării, casetofoane, jocuri sau aparate electronice ori medicamente fără prescripție medicală.

Altceva? O să îi arăt eu. Nu o să îmi aduc nici creierul la clasă.

Citește Ieremia 31:31-34

Cum promite Dumnezeu să schimbe modul în care reacționăm când auzim de reguli?

Faptul că știi o regulă nu îți garantează că nu o vei încălca. Chiar dacă regula este bună și dreaptă, când cineva o afișează undeva, simțim nevoia să o rupem. Avem impresia că regulile sunt făcute să fie încălcate. Un lucru este clar: Regulile nu sunt îndeajuns pentru a ne ține în frâu. Trebuie să se schimbe ceva în interiorul nostru.

De la darea Celor Zece Porunci, la avertismentele profeților, Dumnezeu le-a citit israeliților diverse reguli vreme de sute de ani. La fel ca cititul regulilor la începutul anului școlar, lucrul acesta i-a ajutat pentru o vreme. Apoi Israelul s-a întors la comportamentul lui obișnuit, sau chiar mai rău. După perioadele în care Îl urmau pe Dumnezeu îndeaproape, evreii s-au întors la închinarea la idolii de piatră și la a se urî unii pe alții.

Prin profetul Ieremia, Dumnezeu le-a promis un timp mai bun, când poporul Lui nu avea să mai rătăcească. Poporul Lui avea să depășească nevoia de a face planuri să scape de reguli și avea să trăiască într-o relație nouă cu Dumnezeul lor.

Dumnezeu le-a făgăduit că acest nou legământ avea să creeze o prietenie nouă și apropiată, care să înceapă cu iertarea și să aibă ca rezultat o inimă nouă. Dumnezeu avea să scrie regulile în interior – în inimile oamenilor, nu pe o tablă de la școală sau de piatră. Dragostea avea să izvorască din interiorul lor, astfel încât poporul Lui să Îl urmeze pentru că inimile lor Îi erau întru totul devotate.

Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor, şi Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.
Ieremia 31:33

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor