NOROIUL DE PE FUNDUL LACULUI

Dillan sare în sus și în jos pe terenul de fotbal, prefăcându-se că își face încălzirea. De fapt, își verifică grupul de fane. O singură privire, și fetele de pe margine îi fac cu mâna și îi trimit pupici. Ce tare! se gândește el. Am fane.

Sezonul trecut Dillan jucase îngrozitor. Apoi a crescut 15 centimetri. Pe măsură ce el și echipa lui au învins rând pe rând celelalte echipe din școală, Dillan și-a câștigat un grup de fane.

Dillan își spune că fetele știu să recunoască un jucător de calitate atunci când îl văd. La urma urmei, și ele joacă fotbal. Nu este singurul băiat care are un grup de susținătoare. Și, hei, Dillan nu este un profitor. Și băieții merg să le încurajeze pe fete atunci când acestea au meciuri.

Părinții lui Dillan însă nu sunt deloc încântați de noii lui prieteni, atât fete, cât și băieți. Desigur, nu miros a droguri. Dar fac încontinuu glume și îi bârfesc pe toți ceilalți. Părinții lui Dillan îi sugerează să petreacă timp cu vechii lui prieteni de la biserică. Dar cine are nevoie de înapoiații ăia când jumătate din echipa fetelor umblă după el?

Citește Proverbele 13:20

De ce să îți petreci timpul cu fete și băieți înțelepți?

Să stabilim niște lucruri:

Faptul numărul unu: Există specii întregi de pești care și-au dat seama că vor găsi destulă mâncare dacă sunt dispuși să înghită noroiul de pe fundul unui lac.

Faptul numărul doi: Vei avea întotdeauna mulți prieteni dacă te mulțumești cu puțin.

Faptul numărul trei: Puținul de care vorbim s-ar putea să fie chiar mai puțin decât crezi.

Biblia ne vorbește despre două tipuri de fete și băieți înțelepți: Iacov spune că oamenii cu adevărat înțelepțiau o atitudine „curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roade bune, fără părtinire, nefăţarnică”. Trăiesc o viață „bună”, plină de „faptele făcute cu blândeţea înţelepciunii” (Iacov 3:13-17).

Ceea ce descoperim despre cei care înfățișează o înțelepciune falsă este înfricoșător. Iacov spune că, atunci când oamenii sunt plini de „pizmă amară şi un duh de ceartă”, viața este plină de „tulburare şi tot felul de fapte rele”. Și un pic de înțelepciune falsă poate face mult rău: este „pământească, firească, drăcească” (Iacov 3:13-17).

Ai înțeles? Prietenii care nu par „așa de răi” pot să nu fie „deloc buni”.

Poți să te hrănești cu noroiul de pe fundul lacului și să te alegi cu prieteni dezgustători. Sau poți căuta cei mai buni prieteni. Dar amintește-ți: Ești ceea ce mănânci.

Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău.
Proverbele 13:20

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor