ÎNȚELEGI?

Phil auzise atât de multe despre cât de greu era la liceu, încât în primul și în al doilea an fusese cât se poate de panicat. Studiase din greu. Obținuse note mai mari decât se așteptase vreodată. Apoi, pe la jumătatea liceului, a decis s-o lase mai moale.

La sfârșitul semestrului, consilierul lui l-a chemat în birou.

– În ritmul ăsta, nu vei reuși să termini liceul, l-a avertizat consilierul. Înțelegi asta? Ce ai de gând să faci?

Phil a promis să lucreze din greu, dar promisiunile lui s-au dovedit a fi o glumă. Se prostea în clasă și pe holuri după școală. Fac și eu ce fac prietenii mei, își spunea. Și în primăvara ultimului an și-a dat seama că nu avea note destul de mari ca să poată absolvi.

Ups!

Citește Eclesiastul 7:23-25

O să te faci mai deștept dacă pur și simplu aștepți îndeajuns?

Să presupunem că nu ai auzit clar ce ți-a spus vecina mai în vârstă atunci când s-a aplecat peste gard să îți șoptească ceva la ureche. Dar ți s-a părut că a spus ceva despre niște aur îngropat în curtea ta din spate. Răspunsul tău nu ar fi: „Ați spus ceva?” sau „Vorbeați cu mine?” ori „Scuzați-mă, nu am înțeles. Puteți fi drăguță să repetați ce ați spus adineauri?” Ai spune: „Ați spus AUR? UNDE?” Dacă nu ai înțeles mesajul de prima oară, ai striga după un răspuns clar. Ai săpa, excava și arunca în aer până când ai găsi aur.

Nu este de ajuns să vrei înțelepciune. Trebuie să o cauți. Așa scapi de prostia păcatului și de nebunia de a-ți urma propria cale. Întocmai cum nu te trezești într-o zi absolvent – nu devii mai deștept fără să studiezi – nici înțelepciunea nu îți cade în poală.

Dobândirea înțelepciunii poate fi un proces la fel de lung și de îndepărtat ca absolvirea unui liceu sau a unei facultăți. Într-adevăr, nu vei folosi chiar în clipa aceasta fiecare vorbă înțeleaptă pe care o primești din partea lui Dumnezeu prin Biblie. De aceea s-ar putea să fii ispitit să îți încetinești căutarea sau să renunți întru totul. Dar singura cale de a deveni mai înțelept este să continui să aduni înțelepciune, astfel încât să o poți folosi atunci când ai nevoie de ea.

M-am apucat şi am cercetat toate lucrurile cu gând să înţeleg, să adâncesc şi să caut înţelepciunea şi rostul lucrurilor şi să pricep nebunia răutăţii şi rătăcirea prostiei.
Eclesiastul 7:25

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor