UNDE SE GĂSEȘTE ÎNȚELEPCIUNEA

În urmă cu zece secunde, cuplul de pe ecran se privea în ochi cu dragoste – siropos, dar nevinovat. Dintr-odată, încep să se sărute de parcă ar fi o mașină de spălat pe ciclul de stoarcere. Și continuă. Ochelarii ți se aburesc. Nu te așteptai să vezi așa ceva în filmul acesta.

Întrebare: Ce faci? Opțiunile tale: (a) îți acoperi ochii – dar te mai uiți din când în când printre degete; (b) te holbezi și iei notițe; (c) ieși de acolo și nu te mai duci niciodată la un alt film; sau (d) cauți scuze pentru că te uiți la ceva la care nu ar trebui să te uiți.

Niciunul nu este un răspuns bun.

Iată o întrebare mai bună: De ce te-ai dus la film? Ce sperai să găsești acolo?

Citește Proverbele 2:1-15

Cum cauți înțelepciunea?

Înțelepciunea lui Dumnezeu te ajută să trăiești liniștit și fără să te temi de vreun rău (Proverbele 1:33). Gândul acesta pare atrăgător, aproape la fel ca fericirea și relaxarea pe care te aștepți să le dobândești prin diferite forme de divertisment. Uneori, un film sau puțină muzică îți oferă o fărâmă din ceea ce ai nevoie. Vorbește despre ceea ce simți sau exprimă un adevăr din viață. Dar nu îți oferă sentimentul de împlinire continuă, care vine din cunoașterea adevărului suprem și a realității. Lucrul acesta îl face numai înțelepciunea lui Dumnezeu.

Fii sincer! De multe ori trebuie să suporți o grămadă de lucruri rele, ca să găsești un pic de bine. A încerca să găsești înțelepciune în unele locuri este ca și când ai încerca să găsești mărunțiș în tomberon. Poate că este acolo, dar nu merită să îl cauți.

Dezgustător? Cu siguranță. Dar tot la fel se întâmplă și atunci când cauți în vârtejul de gunoaie de pe internet sau în multe dintre serialele și emisiunile TV, videoclipuri, concerte, reviste, cărți, benzi desenate și jocuri pe calculator – te izbesc nu doar violența, limbajul nepotrivit și „situațiile pentru adulți”, ci și sarcasmul și egoismul.

Lucrurile astea nu sunt folositoare. Dacă într-adevăr cauți înțelepciunea, adevărul, realitatea, care duc la viață, există locuri mai bune în care să cauți.

Înțelepciunea este o comoară care merită căutată. Merită să strigi după ea. Și o găsești la Dumnezeu. Nu te obosi să cauți aur în gunoaie.

Dacă vei cere înţelepciune şi dacă te vei ruga pentru pricepere, dacă o vei căuta ca argintul şi vei umbla după ea ca după o comoară, atunci vei înţelege frica de Domnul şi vei găsi cunoştinţa lui Dumnezeu. Căci Domnul dă înţelepciune; din gura Lui iese cunoştinţă şi pricepere.
Proverbele 2:3-6

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor