NU TE MAI HOLBA!

Oooo… Zaci pe podea și vezi stele verzi. 

– A alunecat pe o coajă de banană pe drum spre Școala de Sabat, spune un prieten. S-a lovit la cap destul de tare.

Pastorul de tineret își arată fața deasupra ta.

– S-a întors roata, spune rânjind. Pentru că ai pus cereale în sacul meu de dormit când am fost în ultima tabără.

– Este o chestie hormonală, mormăie un doctor. Se află la vârsta aceea ciudată.

Unul dintre părinți îl ceartă pe pastorul de tineret pentru că nu îi îndrumă cum trebuie pe tinerii din biserică. În cele din urmă, un avocat trece pe acolo și îți șoptește la ureche:

– Este vina bisericii. Să îi dăm în judecată pentru că au ceruit parchetul.

Citește Ioan 9:1-12

Cine este de vină atunci când oamenilor li se întâmplă lucruri rele?

Recunoaște! Ești responsabil pentru majoritatea lucrurilor care ți se întâmplă în viață. Ai aruncat coaja de banană, și din cauza ei ai căzut. Ai chiulit de la ore, așa că ești corijent. Ai fost leneș, așa că te-au dat afară. Nu ți-ai dat silința, așa că cealaltă echipă a dat gol. Prietenii, părinții și hormonii te influențează într-adevăr, dar nu iau deciziile în locul tău. Tu le iei. Și trăiești cu consecințele acelor alegeri.

Alteori, ești prins într-o situație fără să ai de ales. Te îmbolnăvești de gripă. Părinții tăi divorțează. Ai fost bătut sau abuzat. Descoperi că ești dislexic. Nu ești tu de vină, dar tot poți controla modul în care răspunzi.

Ucenicii lui Isus au acceptat opinia societății cu privire la omul care se născuse orb: necazul îl lovise pentru că cineva păcătuise. Singura întrebare era cine păcătuise – omul (înainte de naștere, credeau ei!) sau părinții lui.

Isus a respins ambele explicații. Și le-a spus ucenicilor că pierdeau din vedere lucrul cel mai important – ce avea să facă Dumnezeu?

Același lucru contează și astăzi. Când se întâmplă lucruri rele, Dumnezeu vrea să lucreze prin noi – cu ajutorul nostru. Chiar dacă poate să Își manifeste puterea făcătoare de minuni, este slăvit prin acțiunile oamenilor stăruitori, care se încred în capacitatea Lui de a rezolva anumite situații dificile. În ochii lui Isus, omul orb nu era un puzzle care trebuia rezolvat. Era o persoană care trebuia ajutată.

S-a născut aşa, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.
Ioan 9:3

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor