DUMNEZEU NU ESTE MOROCĂNOS

Ce necaz! Ai nevoie de ajutor, dar persoana pe care o rogi să te ajute nu vrea să o facă sub nicio formă. Te simți de parcă ai un profesor care spune că întrebările tale sunt copilărești sau un prieten care tot amână să lucrați împreună la proiect. Sau poate un angajat al unui magazin care nu vrea să te ajute să găsești ceea ce cauți, în schimb, te urmărește prin magazin pentru că se așteaptă să furi ceva – doar pentru că ai vârsta pe care o ai. Toate astea te fac să te îndepărtezi, simțindu-te îngrozitor și spunându-ți în gând: „Bine. Nu îți pasă? Nu am nevoie de tine. O să rezolv totul de unul singur!”

Isus a folosit un astfel de exemplu pentru a ne învăța despre rugăciune.

Citește Luca 11:5-13

Cum răspunde Dumnezeu la cererile noastre?

Isus spune o poveste despre un bărbat la ușa căruia bate un vizitator neașteptat în mijlocul nopții. Gazda, deși este obligată să îl hrănească pe vizitator, nu are nimic de oferit. Așa că bate la ușa unui prieten, ca să împrumute pâine de la el. Supărat, prietenul mormăie ceva despre ora târzie, apoi îi închide ușa în nas. Dar omul insistă. Continuă să bată la ușă. În cele din urmă, omul cel morocănos obosește și cedează, dându-i pâinea numai pentru a scăpa de bătăile în ușă și a se putea întoarce la somn.

Rugăciunea implică și cerere. Aceasta este partea rugăciunii în care Îi ceri lui Dumnezeu să Se îngrijească de nevoile și dorințele tale – și este partea pe care cei mai mulți dintre noi o știm cel mai bine. Dar nu vei simți niciodată că Îl bați la cap pe Dumnezeu să facă ceva ce nu vrea să facă.

Isus vrea să știi că Dumnezeu este opusul acelui morocănos de la miezul nopții sau al unui profesor care te umilește, al unui prieten nestatornic ori al unui angajat suspicios. Nu Îl deranjezi pe Dumnezeu atunci când Îi ceri să Se îngrijească de nevoile tale. De fapt, Isus te încurajează să ceri, așteptând un răspuns: „Oricine cere capătă”.

Isus folosește o comparație ciudată pentru a arăta cât este Dumnezeu de nerăbdător să răspundă rugăciunilor tale. Niciun tată, spune El, nu i-ar da fiului său un șarpe în loc de pește sau un scorpion în loc de un ou. Ceea ce vrea Isus să spună este că, dacă tații de pe pământ, care păcătuiesc și greșesc, pot avea atâta milă, atunci poți fi sigur că Tatăl tău din ceruri, care este desăvârșit, nu va ezita să îți ofere daruri bune.

De aceea şi Eu vă spun: Cereţi, şi vi se va da; căutaţi, şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide.
Luca 11:9

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor