Al doisprezecelea ucenic

De aceea, preaiubiții mei frați, fiți tari, neclintiți, sporiți totdeauna în lucrul Domnului, căci știți că osteneala voastră în Domnul nu este zadarnică. 1 Corinteni 15:58

Echipa ucenicilor a rămas incompletă: Iuda Iscarioteanul, crezând că trădarea lui nu mai poate fi iertată, s-a spânzurat în noaptea judecății lui Isus. Locul lui a rămas gol până după înălțarea Mântuitorului la cer sub privirile urmașilor Lui. Cu un sentiment de responsabilitate, cei unsprezece ucenici rămași au decis că vor alege un înlocuitor. Decizia lor era să se lase conduși de Duhul Sfânt, și nu de impresiile sau preferințele lor. Așa se face că un anonim, până atunci, a fost ales prin sorți ca al doisprezecelea ucenic. Numele lui este Matia. Cuvântul spune că Matia era unul dintre cei care au făcut parte neoficial din echipă, era ceea ce am putea numi în termeni sportivi o rezervă. El văzuse minunile Mântuitorului, auzise cuvintele Lui, știa tot ce știau și ceilalți ucenici. Din lucrarea lui de mai târziu putem deduce că era un om discret și nu agrea să facă prea mult spectacol în jurul lui. Dacă avem încredere în alegerea făcută de Duhul lui Dumnezeu, ne putem aștepta ca lucrarea lui să fi fost una foarte intensă și eficientă, iar atunci când ne vom întâlni cu el, probabil că va avea multe de povestit.

Oare cum este să afli că, după ce nu mai sperai să ai vreo șansă, te trezești așa, din senin, că devii din voluntar o persoană titulară? Cum e să fii tot timpul doar copil de mingi și, la un moment dat, antrenorul să îți propună să faci parte din echipă? Trebuie să fie un sentiment foarte special.

Matia este un foarte puternic simbol pentru oricine se simte rămas pe dinafară sau venit prea târziu. El nu a urmat pe Învățătorul sau pe ucenici pentru a ocupa un loc, erau deja ocupate, dar el era atras de tot ce făcea și spunea Maestrul. Se simțea deja onorat și binecuvântat că poate fi pe banca de rezerve. La momentul potrivit, a fost chemat să fie parte a echipei.

De gândit astăzi:

Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor