Unsprezece covoare pentru cort

Eu strig cu glasul meu către Domnul și El îmi răspunde. Psalmii 3:4

Sanctuarul face parte din planul lui Dumnezeu de a explica omului prețul păcatului și costurile răscumpărării. Tot ce se petrecea la cortul întâlnirii, dar și elementele ce compuneau acel spațiu sacru simbolizau diferite părți din procesul ispășirii. Sanctuarul era o parabolă care conducea spre jertfa Mântuitorului. Tot ce compunea construcția în sine a fost oferit de popor cu dărnicie și respect. Au fost primite doar lucrurile de cea mai bună calitate, iar acestea au fost prelucrate la cel mai înalt nivel de măiestrie. Nu oamenii au hotărât ce se va întâmpla cu darurile lor, ci fiecare oferea cu deplină încredere „aur pentru ceea ce trebuia să fie din aur, argint pentru ceea ce trebuia să fie din argint”.

Acoperișul cortului era din mai multe straturi: cel de la exterior era din piele, ca să protejeze de orice manifestări ale vremii, iar cel dinspre interior era făcut din unsprezece covoare țesute din fir albastru, purpuriu și cărămiziu. Construcția acoperișului era concepută în așa fel încât lumina din exterior nu pătrundea înăuntru. Încăperile cortului erau luminate doar de lumina de la sfeșnic și cea de la altar. Simbolistica era legată de exclusivitatea luminii ce vine de la Dumnezeu (prin Cuvântul Său și prin jertfa Fiului Lui). Mesajul este clar: omul are în Cuvânt suficientă lumină pentru viața lui. Dar, din nefericire, în loc de paginile Scripturii, omul preferă orice alte pagini. Prin fereastra către sursele lui de inspirație, căutătorul de azi al adevărului alege zona facilă și de comentarii înainte de a citi Sursa. O regulă de bun-simț a cercetării adevărului este aceea că nu poți trece la interpretări și comentarii fără efortul de a citi opera propriu-zisă. Există lucrări de exegeză și explicații ale textului biblic de excepție, dar, oricât de exacte și de cuprinzătoare ar fi, ele urmează abia după ce ai citit Biblia.

De gândit astăzi:

E posibil ca, din comoditate, să cauți referate despre Biblie sau să asculți predici de pe YouTube, dar e bine să știi că nimic nu se compară cu lectura paginilor sfinte și cu descoperirea personală a multelor comori inspirate de Dumnezeu. Merită să experimentezi citirea completă a Sfintei Scripturi. Dacă te vei ruga, vei descoperi adevărate nestemate chiar și în simplele istorii ale anonimilor din Biblie.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor