Ceasul al unsprezecelea

Dacă-L căutați, Îl veți găsi. 2 Cronici 15:2

Printre expresiile pe care le folosim ca prefabricate, se află și expresia „în ceasul al unsprezecelea”. La origine, expresia vine din felul de a măsura ziua de lucru, partea luminoasă a zilei. Astăzi, ora douăsprezece se află ori la mijlocul zilei, ori la mijlocul nopții, ceea ce este total diferit de numărătoarea practicată de oamenii Bibliei. Dacă primul ceas era undeva în jurul orei șase de astăzi, ceasul al unsprezecelea era pe la ora cinci seara (ora 17 de azi). La ora șase seara se încheia cea mai lungă zi de lucru. Având în vedere că nu existau televizoare și postări pe Facebook, le rămânea destul de mult timp pentru pregătire și somn oamenilor de atunci.

Când stăpânul viei din parabola povestită de Mântuitorul a ieșit să cheme lucrători, acesta a început cu ora șase dimineața (primul ceas), apoi la ora nouă (ceasul al treilea) și a tot continuat până la ultima ocazie, adică la ceasul al unsprezecelea (ora cinci seara). Mai era doar o oră de lucru. Practic, mai târziu de atât nu se mai putea, era ultima șansă.

De acolo a rămas expresia și descrie un lucru sau o acțiune ce se petrece la limită. Cu alte cuvinte, dacă ai depășit și această limită, nu mai poți fi admis. Este expresia pentru întârzierea întârzierilor, mai târziu de atât este deja prea târziu.

Astăzi folosim această sintagmă pentru a descrie ceva ce are loc în ultimul moment posibil. În domeniul spiritual, expresia descrie posibilitatea ultimă a cuiva de a se decide pentru o relație de prietenie cu Dumnezeu. Pentru viața noastră, ceasul al unsprezecelea reprezintă acea ultimă ocazie în care mintea și inima noastră, conștiente fiind, pot decide. Ceasul morții face deja imposibilă o schimbare. Tâlharul de pe cruce a ales mântuirea înainte de a deveni inconștient și lipsit de capacitatea de a lua o decizie personală. Este cel mai puternic exemplu că Dumnezeu așteaptă și primește cu bucurie pe oricine. Orice om, oricât de căzut ar fi, are șansa, chiar și în ultimul ceas, să ia o decizie și să-I acorde Mântuitorului posibilitatea să îl ierte și să-l salveze.

De gândit astăzi:

Ceea ce nu știm este când va fi ceasul al doisprezecelea; din acest motiv, trebuie să considerăm clipa de acum ca fiind al unsprezecelea ceas. Acum mai putem face alegeri pentru veșnicie.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor