Zece minute pauză

Cel ce a înviat pe Domnul Isus ne va învia și pe noi… De aceea, noi nu cădem de oboseală. 2 Corinteni 4:14,16

Chiar și în domeniile unde funcționarea este în flux continuu sunt programate pauze. În funcție de gradul de solicitare, de efortul depus ori de nivelul de stres, programul zilnic are incluse pauze. Există norme stabilite științific și, în anumite domenii, există obligativitatea de a respecta programul de pauze. În domeniul transportului de mărfuri sau de călători, la nivel continental, conducătorii auto sunt foarte strict monitorizați și pot pierde dreptul de a conduce dacă nu respectă programul de odihnă. Un șofer obosit reprezintă un dublu pericol: se pune în pericol pe sine, dar și pe călătorii transportați sau marfa din mașină. La prima vedere, pauzele ar putea fi considerate drept pierdere de timp. În realitate, și corpul, și mintea noastră sunt mult mai eficiente atunci când s-au odihnit și s-au refăcut suficient de mult. Dacă nu aveam nevoie de pauze, atunci nu mai era nevoie nici de alternanța zi-noapte și nici de vreo împărțire a timpului. Uneori, Mântuitorul îi lua pe ucenici și mergea cu ei departe de mulțime, chiar afară din localitate, pentru ca ei să se odihnească și să scape de stresul mulțimii.

În lăcomia noastră, noi, oamenii, am sacrificat cele câteva minute de odihnă și aerisire, dar, fără să fim foarte conștienți, am pierdut la nivelul sănătății, al păcii sufletești și al potențialului nostru. Uneori, când sărim peste câte o pauză, avem impresia că am câștigat de undeva niște minute în plus, dar, de fapt, orice pauză nefolosită costă mult mai mult decât orice câștig obținut în acel timp. Există o prejudecată păguboasă: cine vrea pauză este leneș. Nu este adevărat acest lucru. Leneșul nu aleargă după pauze, ci el nu vrea să muncească; la el, pauzele sunt excepții.

De gândit astăzi:

Dacă și ucenicii, și Mântuitorul se retrăgeau în natură și ieșeau din mijlocul mulțimii pentru o scurtă refacere, fă și tu la fel. Nu folosi pauzele pentru a lucra, fiindcă vei ajunge la un grad de stres și de epuizare pe care îl vei trata foarte scump și numai parțial. Chiar și din punct de vedere economic este mai bine să folosești cele câteva minute de pauză de la fiecare oră sau la un interval de timp rezonabil și să îți menții eficiența, buna dispoziție și sănătatea.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video