A avea nouă vieți

Nu te teme de ei, căci Domnul Dumnezeul vostru va lupta El Însuși pentru voi. Deuteronomul 3:22

În lista expresiilor arhicunoscute și foarte folosite este și „a avea nouă vieți”. Sensul acestei ziceri este că cineva reușește să se ridice după lovituri sau din eșecuri și căderi chiar de mai multe ori. Există oameni care primesc lovituri zdrobitoare și de la care nu te aștepți să se mai ridice, însă ei o fac de fiecare dată. Au fost astfel de oameni în război, dar și în politică, sport, poziție socială sau chiar în zona spirituală, religioasă, care, după căderi incredibile, s-au ridicat din nou în picioare. În Biblie există câteva cazuri interesante. Iosif, după ce a fost vândut ca sclav, se confruntă cu acuzația nedreaptă a soției stăpânului său și apoi cu întemnițarea. Dar Dumnezeu îl ridică mai presus de toți oamenii. Iov este lovit de mai multe ori prin pierderea averii, pierderea copiilor, pierderea familiei și a prietenilor, apoi pierderea sănătății. Părea că nu se va mai ridica niciodată. Până și Iov credea despre sine că nu mai este altă scăpare decât moartea și, cu toate acestea, Răscumpărătorul lui este viu și îl repune la înălțimea de unde căzuse. Daniel și cei trei tineri din Babilon primesc lovitura robiei și a pierderii căminului. Apoi vine lovitura dușmanilor și ajung în groapa cu lei sau în cuptorul încins, însă ei sunt ridicați de către Ocrotitorul lor.

De multe ori, eroii credinței au fost puși la pământ și vrăjmașul lui Dumnezeu credea că a câștigat lupta, însă Izbăvitorul a scos de fiecare dată mai multă lumină și mai multă putere din fiecare încercare. În sens metaforic, se poate spune că cel neprihănit are mai multe vieți. „Cel neprihănit de șapte ori cade și se ridică.” Nu ar putea face acest lucru în forțele proprii, dar, ca urmare a intervenției lui Dumnezeu, o luptă pierdută de un credincios nu înseamnă un război pierdut. De obicei, oamenii lipiți de Dumnezeu se ridică mai întăriți din astfel de lupte și se încred mai mult în puterea Lui eliberatoare. Unui creștin nu-i trebuie decât o viață și prietenia cu Mântuitorul lui.

De gândit astăzi:

O luptă e un punct de pe traseu, chiar dacă doare și chiar dacă ne simțim umiliți sau rușinați. Pentru Călăuzitorul nostru, noi suntem la fel de importanți și la fel de valoroși, indiferent de loviturile pe care cel rău ni le dă. Prețul nostru rămâne neschimbat pentru că s-a plătit costul suprem, viața Fiului lui Dumnezeu, și vom fi ai Lui pentru totdeauna.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor