Regele optimilor

Îmi ridic ochii spre munți… De unde-mi va veni ajutorul? Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul. Psalmii 121:1,2

Între genialii compozitori ai umanității se află și Niccolo Paganini, celebru pentru virtuozitatea lui la vioară și pentru operele destinate acestui rege al instrumentelor. Partiturile lui Paganini conțin cele mai multe optimi din operele muzicale cunoscute. Una dintre cele mai interesante experiențe ale lui Paganini este legată de un concert. În timp ce cânta la vioară, una dintre coarde s-a rupt, dar el a reușit să ducă partitura mai departe cu doar trei coarde. Însă, cum lucrurile nu se opresc niciodată acolo unde credem, după puțin timp, s-a rupt și a doua coardă, apoi și a treia. În mod normal, toată lumea se aștepta ca el să abandoneze și să oprească piesa. El a continuat ca și cum nu s-a întâmplat nimic, ba chiar, au declarat martorii, concertul a devenit extraordinar. Din cauza acestor povești despre el și despre modul cum cânta la vioară, oamenii au început să spună că are un pact cu Diavolul, iar acesta îl ajută să fie atât de bun.

Bineînțeles că nimeni nu a demonstrat vreun zvon, dar prejudecățile au rămas.

Dincolo însă de zvonuri și povești mai mult sau mai puțin exagerate, ceea ce a recunoscut toată lumea este talentul lui. A fi în stare să cânți doar cu o singură coardă o operă complexă nu este un lucru oarecare. Practic, orice instrument devenea inegalabil în mâna lui.

Într-un fel, și omul este ca o vioară; în mâinile unui maestru priceput poate oferi cel mai frumos concert, așa cum în mâna unui instrumentist de rând poate deveni un dezastru, mai ales în situații de criză.

În realitate, fiecare om are potențial pentru ceva extraordinar; depinde cine valorifică ceea ce este dăruit cuiva. Uneori lucrează Dumnezeu în mod direct la valorificarea noastră, alteori El așază lângă noi persoane care se pricep să pună în valoare potențialul nostru; sunt cei pentru care trebuie să fim recunoscători.

De gândit astăzi:

Chiar și atunci când crezi că tot ce a fost mai rău s-a întâmplat și că nimic nu mai poate fi salvat, să nu uiți că în mâna cea bună a lui Dumnezeu, viața ta poate redeveni o capodoperă.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor