Șase grade de separare

Domnul sprijină pe toți cei ce cad şi îndreaptă pe cei încovoiați. Psalmii 145:14

Teoria sociologică a celor șase grade de separare spune că oricare dintre noi se află la maximum șase pași de oricare alt om din lume. Adică, prin asocieri de cunoștințe și situații, putem găsi o legătură chiar și cu o persoană aflată în celălalt capăt al globului. De exemplu, dacă aveți un vecin care are o rudă în SUA al cărei soț lucrează la Microsoft, sunteți la șase grade de separare de Bill Gates. N-ați fi crezut, nu? Ca orice teorie, are adepții și opozanții ei, însă, cu toate comentariile aduse, foarte mulți au preluat-o și au dezvoltat alte modele relaționale, convertind-o chiar în șase grade de apropiere.

Înainte de a descoperi oamenii mersul pe jos și apa caldă, Creatorul lumii a formulat adevărata teorie cu privire la legăturile dintre noi: dacă El S-a declarat Tatăl oamenilor, iar noi suntem copiii Lui, rezultă că noi între noi trebuie să adoptăm atitudinea specifică unor frați și surori. De foarte multe ori, în discursurile și în parabolele Sale, Învățătorul Isus a folosit pentru ceilalți semeni ai noștri denumirea de „frate”. În ochii Lui, suntem la fel de prețioși, ne tratează în mod egal, fără părtinire.

Doar nouă ni se pare înjositor să ne considerăm pe aceeași treaptă cu cei mai modești sau mai săraci decât noi. Numai noi inventăm categorii, clase, criterii de segregare socială, religioasă etc.

Unul dintre exercițiile necesare pentru cineva care vrea să facă parte din Împărăția lui Dumnezeu este acela de a învăța egalitatea cu toți semenii săi, acceptarea fără prejudecăți sau aroganță. Dacă cineva nu poate să conviețuiască și să se simtă plăcut în prezența celorlalți, cum ar putea să fie altfel dincolo? Nimeni nu va apăsa un buton de formatare pentru sentimentele noastre, ca să putem fi potriviți în acele condiții. Printre rolurile pe care le are biserica în această lume este și acela de a ne forma deprinderi în această privință.

De gândit astăzi:

Fă un mic test. Alcătuiește în minte o listă cu persoanele pe care nu le suporți prea ușor. Gândește-te ce ar trebui să schimbi în mintea sau inima ta pentru ca ele să capete un alt statut, mai apropiat și amical. Începe cu lucrurile simple pe care crezi că le-ai putea face și vei observa imediat schimbările în bine.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor