Cei șase frați ai lui David

Nu te teme de nimic, căci Eu te izbăvesc, te chem pe nume: ești al Meu. Isaia 43:1

Familia celui de-al doilea împărat al poporului Israel era destul de numeroasă. David era cel mai mic dintre copiii familiei. Se știe că frații lui mai mari erau foarte prezentabili și oameni de încredere. Când profetul Samuel a fost trimis la Isai pentru a-l unge pe noul împărat cu untdelemnul simbolic, acesta a fost foarte impresionat de statura primilor copii ai familiei și s-a gândit că unul dintre ei va fi alesul. Însă niciunul nu era. Este interesant să ne imaginăm cum a fost pentru Samuel să realizeze că s-a înșelat luându-se după aparențe. La fel de interesant este să ne gândim la simțămintele lui Isai și ale copiilor lui mai mari când li s-a cerut să mai aștepte până când va veni mezinul familiei, pe care ei îl considerau neînsemnat, motiv pentru care el îi înlocuia pe cei mari în timpul evenimentelor mai importante; el era pe „tură” la oile ce trebuiau supravegheate.

Nu știm în ce măsură i-a influențat pe frații lui David faptul că el a fost ales, și nu ei. Știm doar un eveniment ciudat: după ce David era de mulți ani împărat, avea copii mari la rândul lui, fiul său Amnon a avut parte de prietenia falsă și de manipulare din partea unui nepot al său, Ionadab, fiul lui Șimea, unul din frații mai mari ai lui David. E o posibilă manifestare de invidie și chiar de rea intenție a acestui nepot.

Întotdeauna este un lucru greu de acceptat când cineva mai mic și mai neînsemnat în ochii noștri are parte de un tratament special, pe care am putea considera că îl meritam noi mai mult decât el.

Totuși, de cele mai multe ori, lucrurile umile ale lumii sunt mult mai importante pentru Dumnezeu decât credem noi.

De gândit astăzi:

Ți s-a întâmplat să fii tratat ca cel mai mic sau cu mai puțină importanță? Ce faci de obicei când simți că ceilalți te-au lăsat pe dinafară? Nu crezi că ar fi o idee bună să te privești prin ochii lui Dumnezeu și să te întrebi: Oare ce ar putea să facă El din viața mea dacă L-aș lăsa? Ți s-a întâmplat să fii tu unul din cei șase frați mai mari și să te porți ceva mai disprețuitor cu alții mai mici? Ai fost surprins vreodată de cât de mult îi prețuiește Dumnezeu pe oamenii neajutorați și modești?

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor