Top 3

Căci Eu sunt Domnul, Eu nu Mă schimb. Maleahi 3:6

În limbajul curent se folosește foarte des termenul „top”. Unele lucruri sau melodii sunt în top; tendințele sau declarațiile ocupă locuri în top și așa mai departe. Aproape în orice domeniu facem un clasament pe care îl numim top. Fiecare dintre noi are topul cărților, al filmelor, al mâncărurilor și al mașinilor. Topurile personale diferă de cele stabilite de așa-zișii experți de pe toate monitoarele. Nu de puține ori clasamentul nostru este complet diferit de cel realizat de comentatori. Dacă la nivel personal ordonăm lucrurile și valorile potrivit cu gustul, educația și afinitățile noastre, la nivel general, se aplică de cele mai multe ori criterii comerciale: numărul de like-uri, voturile privitorilor, sondajele sugestive și trendurile impuse la nivel colectiv.

Când topul personal este în dezacord cu cel social, noi ascundem propria opinie și, din lașitate sau comoditate, ori chiar din nesiguranță, aderăm la opinia celorlalți. Cei care renunță la propria opinie au impresia că toți ceilalți sunt de cu totul altă părere, și atunci renunță la crezul propriu. Dar se întâmplă ceva interesant. Este suficient ca unul singur, cu ceva tupeu, să dea impresia că reprezintă pe toată lumea, iar ceilalți, considerându-se în minoritate, să fie astfel determinați să se alinieze la ceea ce se consideră o opinie de masă. Însă, în realitate, fiecare contribuie la crearea opiniei de masă tocmai din teama de a nu fi diferit și judecat de către ceilalți.

Așa se face că, de cele mai multe ori, opinia generală nu este decât suma lașității tuturor. Când cei care au opinii corecte, principiale, nu și le susțin consecvent sau nu au curajul să le expună, se ajunge la situația nefericită ca răul să triumfe. „Este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic” și lumea se va degrada, impunând tendințele susținute mai zgomotos și cu mai multă insistență. De obicei, obrăznicia și lipsa gustului merg mână în mână, iar cei care alcătuiesc topurile pot fi chiar ei înșiși în situația celor fără principii.

De gândit astăzi:

Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor