Nu este timp de scăpare

Când vor zice: „Pace şi linişte!”, atunci o prăpădenie neaşteptată va veni peste ei, ca durerile naşterii peste femeia însărcinată, şi nu va fi chip de scăpare. – 1 Tesaloniceni 5:3

Pompei a fost un oraş roman înfloritor şi sofisticat, aproape de Napoli, Italia, care atrăgea mulţi turişti înstăriţi. Cu doar 12 000 de locuitori, oraşul avea un teatru roman frumos şi un sistem de apă cu trei capete – unul către fântânile publice, altul către băile publice şi al treilea către casele rezidenţilor înstăriţi. Săpăturile arheologice au descoperit un sistem de prostituţie şi orgii sexuale în tot oraşul, inclusiv în şase băi publice romane, în Lupanare Grande şi alte câteva bordeluri, 153 de taverne şi mulţi pereţi decoraţi cu imagini pornografice şi graffiti. Unii autori consideră că oraşul a fost capitala sexuală a Imperiului Roman; dar istoricii moderni cred că acest lucru pur şi simplu reflecta brutalitatea şi pasiunea societăţii romane antice.

Totuşi, Pompei nu a fost distrus fără a fi avertizat. În 62 d.Hr., un cutremur puternic a distrus secţiuni majore din oraş. Mulţi dintre locuitori au plecat şi nu s-au mai întors niciodată. Pe 24 august 79 d.Hr. , dimineaţa, muntele Vezuviu a erupt, aruncând în aer un nor mare ca o ciupercă de stâncă şi gaz supraîncălzit. Fiind la o depărtare de 8 km, Pompei nu a fost lovit imediat de lava toxică. Aşa, cel puţin câţiva oameni au putut scăpa. Dar în dimineaţa aceea, un nor de gaz toxic a cuprins oraşul, sufocându-i pe toţi cei 2 000 de oameni care au rămas. Apoi un potop de cenuşă vulcanică a acoperit complet oraşul, pedepsind în mod tragic toată imoralitatea de acolo.

Biblia vorbeşte de alte civilizaţii şi oraşe ireverenţioase care au fost pedepsite de Dumnezeu pentru nelegiuirile lor insolente – antediluvienii (Gen. 6), Sodoma şi Gomora (Gen. 19) şi Babilonul (Dan. 5). La această listă putem adăuga şi Pompei şi Herculaneum. Deoarece lumea noastră este tot mai mult cum era în zilele lui Noe (Matei 24:37-39) şi asemenea Sodomei şi Gomorei (Iuda 7), la ce altceva ne putem aştepta decât la o apropiată distrugere?

Da, lumea noastră va fi distrusă în curând de mâna lui Dumnezeu, care va interveni. Dar acelaşi foc care va arde păcatul cu toate formele sale va curăţi şi pământul, pregătindu-l pentru noua creaţie a lui Dumnezeu. Atunci vor fi „ceruri noi şi un pământ nou, în care va locui neprihănirea” (2 Petru 3:13).

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video