Succes cu smerenie

Aşa vorbeşte Domnul: „Înţeleptul să nu se laude cu înţelepciunea lui, cel tare să nu se laude cu tăria lui, bogatul să nu se laude cu bogăţia lui.” – Ieremia 9:23

Una dintre cele mai mari provocări în viaţă este să ştii cum să combini succesul cu smerenia. O persoană care pare să fi înţeles acest echilibru a fost şoferul de curse Juan Manuel Fangio, născut pe 24 iunie 1911, în Balcarce, Argentina. În anii 1950, Fangio a câştigat Campionatul Mondial de Formula 1 de cinci ori. Cariera lui a fost în mare parte modelată de acest motto: „Întotdeauna trebuie să te străduieşti să fii cel mai bun, dar niciodată să nu crezi că eşti cel mai bun.”

Lionel Messi, unul dintre cei mai de succes fotbalişti ai tuturor timpurilor s-a născut în 24 iunie 1987, în Rosario, Argentina. Foarte talentat şi bine plătit, Messi a câştigat Balonul de Aur – cel mai mare premiu în fotbal – de cele mai multe ori. Comentând în revista Money Week, Messi spunea: „Banii nu sunt un factor motivator. Banii nu mă emoţionează şi nici nu mă fac să joc mai bine pentru că ar fi vreun beneficiu în a fi bogat.

Eu sunt fericit atunci când am mingea la picioare. Motivaţia mea vine din a juca jocul pe care îl iubesc. Dacă nu aş fi plătit să fiu jucător profesionist de fotbal, aş fi dispus să joc pentru nimic.” Fie că este în sport sau în oricare altă acţiune, întotdeauna ar trebui să ne întrebăm: „În esenţă, ce îmi motivează comportamentul? De ce încerc să fiu mai bun decât toţi ceilalţi?” În Ieremia 9:23 se spune că nu este nimic greşit în a fi „înţelept” şi nici chiar „bogat”, atâta timp cât aceste lucruri nu devin o obsesie şi o sursă de înălţare de sine. Ellen White afirmă că „oamenii nu trebuie înălţaţi ca mari şi minunaţi. Dumnezeu trebuie să fie înălţat” (Lucrarea misionară medicală, p. 168). „Predarea de sine este miezul învăţăturilor lui Hristos” (Hristos, Lumina lumii, p. 523).

A creşte în Hristos înseamnă a fi mai puţin centrat pe tine însuţi şi mai mult pe Hristos. Aceasta înseamnă că niciodată nu ar trebui să ne considerăm stele care dau lumină singure, ci planete care reflectă lumina minunată a lui Hristos, Soarele Neprihănirii (Mal. 4:2). Toate aptitudinile şi realizările noastre ar trebui să Îi aducă slavă şi cinste lui Dumnezeu, Creatorul şi Susţinătorul vieţilor noastre. Cum spune şi Pavel: „Deci fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva, să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu” (1 Cor. 10:31).

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video