Ciocăniturile misterioase

Şi nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină. – 2 Corinteni 11:14

În decembrie 1847, familia Fox s-a mutat într-o casă despre care se spunea că este bântuită, în Hydesville, New York. Câţiva dintre foştii locatari ai casei plecaseră de acolo din cauza zgomotelor misterioase. Dar doar în martie familia a fost deranjată în timpul nopţii de bătăi şi ciocănituri inexplicabile, ca şi cum cineva muta mobila. Zgomotele au crescut în intensitate şi, în data de 31 martie 1848, Kate (12 ani), cea mai tânără dintre cele trei surori, a observat că sunetele misterioase răspundeau la sunete pe care le făceau ele. Kate şi sora ei Maggie (15 ani) se adresau spiritului cu apelativul „dl Copită despicată”, o poreclă pentru Diavol. Ele au creat un cod de comunicare prin care spiritul s-a prezentat ca fiind un vânzător ambulant de 31 de ani, omorât şi îngropat în pivniţa casei. Maggie şi Kate au fost trimise în oraşul din apropiere, Rochester, New York, dar ciocăniturile le-au urmărit şi acolo.

În 24 august 1850, Ellen White a văzut că „ciocăniturile misterioase” erau puterea lui Satana; unele veneau direct de la el şi altele indirect, prin agenţii lui, dar toate îl aveau ca sursă pe Satana.” Ea a identificat acest fenomen ca fiind începutul spiritismului modern, care avea să pună stăpânire pe întreaga lume cu „viteza fulgerului” (vezi Scrieri timpurii, pp. 59–60, 87–92, 262–266).

La presiunea publicului, în 1888, Maggie şi Kate au negat caracterul supranatural al ciocăniturilor şi chiar au vorbit vehement împotriva spiritismului. Dar negarea lor nu putea şterge natura spiritistă a acestor experienţe. La Hydesville Memorial Park – unde se află casa familiei Fox, în Newark, New York, se poate vedea o piatră de temelie cu următoarea inscripţie: „Locul de naştere şi dezvoltare al spiritismului modern. Ridicat datorită contribuţiei generoase a spiritiştilor şi a prietenilor lor din întreaga lume, în cinstea oricărui mediu spiritual înzestrat de pe vremea surorilor Fox, din 1848, până la mediumii spirituali din prezent şi viitor. Această piatră de temelie a fost cumpărată şi aşezată de Spiritual and Divine Science şi de prietenii acestei organizaţii în 4 iulie 1855.” Această afirmaţie întăreşte cele spuse de Ellen White, că aceste ciocănituri misterioase sunt de origine satanică şi stau la baza multor altor amăgiri satanice din ultimele zile, „ca să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi” (Matei 24:24).

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video