Învaţă-le pe de rost

Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. (Deuteronomul 6:6)

Ştii pe cineva care poate să memoreze foarte bine pasaje biblice? Eu cunosc mulţi, dar nu pot să-i compar cu individul despre care vreau să vă vorbesc. Ieronim, traducătorul Bibliei în latină, care a trăit mai mulţi ani în Palestina, a rămas mirat în faţa capacităţii evreilor din timpul său de a repeta pe de rost toate numele înregistrate în cărţile Cronicilor, în ordinea exactă înscrisă de cronicar. Ieronim ne spune că a întâlnit mai mulţi care cunoşteau din memorie Tora şi scrierile Profeţilor. Practic, jumătate din Vechiul Testament! Şi aceasta nu e nimic în comparaţie cu ceea ce se spune despre rabinul Vilna Gaon. Potrivit cărţii Ripley’s Believe it or Not [Incredibil, dar adevărat] (p. 79), Gaon a memorat în întregime două mii cinci sute de opere, printre care şi Biblia. Se spune de asemenea că J. N. Andrews era capabil să recite Noul Testament cuvânt cu cuvânt.

Avantajul memorării pasajelor biblice este că ele devin cel mai bun aliat în momentele cele mai constrângătoare, cum a fost cazul şi în experienţa pastorului Gordon MacDonald. Pastorul a scris un articol care a fost publicat în revista Leadership. El povesteşte aici că pe parcursul adolescenţei a urmat cursurile strălucitului profesor Frank Gaebelein. Doctorul Gaebelein cerea ca fiecare student să memoreze cel puţin trei sute de pasaje biblice în fiecare an. Câteodată era vorba de un singur verset, precum cel din Ioan 13:34, dar ocazional, era o secţiune completă, precum Matei 5:1-16, sau un capitol întreg, ca de exemplu Romani 8. Unul dintre pasajele memorate de pastorul MacDonald a fost Psalmul 46.

Anii au trecut. Într-o zi, medicul l-a chemat pe pastorul MacDonald pentru a-i spune că suferă de o tumoare cerebrală care trebuia operată. Ştii ce şi-a amintit pastorul chiar în momentul acela? Cuvintele psalmului învăţat pe de rost când a fost tânăr: „De aceea nu ne temem chiar dacă s-ar zgudui pământul şi s-ar clătina munţii în inima mărilor. Chiar dacă ar urla şi ar spumega valurile mării şi s-ar ridica până acolo de să se cutremure munţii” (Psalmii 46:2,3). Faptul că şi-a adus aminte de acest pasaj din Biblie i-a dat forţa necesară pentru a face faţă situaţiei sale medicale.

Nu e nevoie să înveţi toată Biblia pe de rost, dar fiecare pasaj memorat ar putea să joace un rol vital când faci faţă provocărilor pe care viaţa ţi le pune în faţă.

#păstrează-leîninimata #CuvântulluiDumnezeu

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video