Ellen White şi Războiul civil (I)

Când ceea ce va spune prorocul acela în Numele Domnului nu va avea loc şi nu se va întâmpla, va fi un cuvânt pe care nu l-a spus Domnul. (Deuteronomul 18:22)

Ellen White a primit multe viziuni cu privire la conflictul care aproape a provocat dezmembrarea Statelor Unite. În Testimonies for the Church [Mărturii pentru comunitate], vol. 1, pp. 264–268, ea o descrie pe una dintre cele mai lungi. Împotriva tuturor predicţiilor epocii, pe 12 ianuarie 1861, ea profetiza începutul iminentului război. Data viziunii este foarte importantă, deoarece conflagraţia a început pe 12 aprilie, trei luni după viziunea sa.

În acea zi se inaugura templul din Parkville, din Michigan. James şi Ellen White, E. J. Waggoner şi Uriah Smith asistau la ceremonie. După predica pastorului White, Ellen a prezentat un puternic apel. Mai târziu a avut o viziune, iar J. N. Loughborough ne povesteşte ceea ce ea a descris:

„Nu este nimeni în acest loc care să fi visat dificultăţile care vor veni peste naţiunea noastră. Oamenii au acordat puţină importanţă Decretului de secesiune emis de Carolina de Sud, dar mi-a fost descoperit că un mare număr de state se vor alătura acestuia şi că va urma un război teribil. […] La sfârşitul războiului, mi-a fost arătat câmpul de bătălie, plin de morţi şi de muribunzi. […] Apoi mi‑au fost arătate căminele celor care şi-au pierdut soţii, copiii şi fraţii în timpul războiului. Am văzut în aceste cămine anxietate şi durere. […] Văd în acest loc persoane care-şi vor pierde fiii în război” ( J. N. Loughborough, Rise and Progress of the Seventh-day Adventists, p. 236–237).

S-a împlinit profeţia? Patru ani de război, aproape un milion de morţi şi peste patru sute de mii de răniţi a fost bilanţul final al secesiunii pornită de Carolina de Sud. Ceea ce a spus Ellen White s-a împlinit la literă.

Iar dacă arunci o privire în cartea Dramatic Prophecies of Ellen White, scrisă de Herbert Douglass, vei rămâne mirat să descoperi cum mesaje vechi de secole s-au împlinit în faţa ochilor noştri. Eu cred în profetul lui Dumnezeu. Dar tu?

#credînprofeţi #darulprofeţiei

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video