Plăceri fără margini

Cine iubeşte petrecerile va duce lipsă. (Proverbele 21:17)

Să ne luăm un moment pentru a medita la o frază rostită de Mahatma Gandhi, renumitul militant care şi-a dedicat viaţa căutării păcii între India şi Anglia. Într-o ocazie a fost întrebat care sunt lucrurile cele mai distructive pentru fiinţa umană. Luaţi aminte la răspunsul lui Mahatma: „Plăcerea fără margini, bogăţia fără muncă, înţelepciunea fără caracter, afacerile fără moralitate, ştiinţa fără umanitate şi rugăciunea fără dragoste.”

Gandhi nu era creştin. Mai mult, avea anumite reţineri faţă de religia noastră din cauza ipocriziei anumitor credincioşi. Totuşi, cine ar putea îndrăzni să pretindă că răspunsul său nu cuprinde adevăruri indiscutabile? Sugestiile sale nu sunt altceva decât o reflecţie transcendentă a înţelepciunii divine care luminează asupra tuturor fiinţelor umane, indiferent de confesiunea religioasă. Mi-ar plăcea să medităm la prima parte a răspunsului său: „Plăceri fără margini.” Plăcerea nu este rea în ea însăşi. De fapt, chiar dacă în mediul nostru noi o asociem cu lucrurile negative, dicţionarul o defineşte ca fiind ceva extrem de pozitiv. În consecinţă, de ce ne distruge plăcerea fără margini? Pentru că plăcerea fără limite ne dă doar satisfacţie egoistă, fără a ţine cont de pagubele produse celuilalt. Pentru că este o plăcere care nu se străduieşte să-l caute pe Domnul (2 Timotei 3:4), pentru că este o plăcere înşelătoare (2 Petru 1:13), pentru că în timp ce o practici te simţi fericit, dar la sfârşit, lasă în tine un gol profund, pentru că este o plăcere păcătoasă care nu oferă nimic durabil.

Adevărata plăcere, cea cu graniţe, se întâlneşte înainte de toate urmându-L pe Isus. Cum spune şi Solomon, căile Domnului sunt „căi plăcute şi toate cărările ei sunt nişte cărări paşnice” (Proverbele 3:17). Da! Este plăcere în a ne pune viaţa sub călăuzirea Creatorului nostru. De ce? Pentru că „dragostea lui Dumnezeu purifică şi înnobilează fiecare gust şi dorinţă, intensifică orice afecţiune şi luminează orice plăcere care are valoare” (Solii către tineret, cap. 85, p. 262).

Dragul meu prieten, nu există decât două opţiuni: plăcerea fără margini şi plăcerea care are valoare. Prima duce la ruină; a doua, la viaţă adevărată. Care este alegerea ta?

#plăcerecarearevaloare

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video