Hristos, primul în toate

El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, Cel întâi născut din toată zidirea. (Coloseni 1:15)

În anul 318, Arie, un fruntaş al bisericii din Alexandria, Egipt, spunea că Isus nu era cu totul Dumnezeu, ci doar o fiinţă creată de Dumnezeu Tatăl. Pe baza conceptelor neo-platonice, Arie a interpretat greşit Coloseni 1:15 şi a sugerat că Isus a fost o fiinţă intermediară între Dumnezeu şi om. Arianismul, deşi a fost condamnat în 325 la Conciliul de la Niceea, continuă să aibă adepţi chiar şi astăzi. Probabil că ai întâlnit persoane care, citând Coloseni 1:15, spun că Isus nu este Creator, ci o fiinţă creată.

În acest pasaj, pentru a explica cine a fost Isus cu adevărat, Pavel foloseşte cea mai sublimă expresie a limbajului omului: poezia. Deşi imperceptibil, textul din Coloseni 1:15-20 este un poem cu două strofe. În prima strofă, Hristos este descris ca fiind „chipul Dumnezeului celui nevăzut” şi creatorul a tot ce există în această lume (15-17). În a doua, El este prezentat ca agentul noii creaţiuni şi a răscumpărării (18-20). Obiectivul acestui poem este să Îl înalţe pe Hristos mai presus de tot ce a fost creat.

Dar de ce se spune aici că Isus a fost „Cel întâi născut din toată zidirea”? Nu înseamnă acest lucru că El a fost prima fiinţă creată, aşa cum crede Arie? Cuvântul tradus prin întâi născut (protokos) are conotaţia de „importanţă”, „onoare”, „demnitate”, „preeminenţă”, şi nu atât de mult de „întâiul”. De exemplu, în acelaşi capitol se spune că Hristos este „Cel întâi născut dintre cei morţi” (Coloseni 1:18). A fost Isus primul om care a murit? Nu! Cu toţii ştim că acesta a fost Abel.

Expresia „întâiul născut din toată zidirea” înseamnă că Hristos este „principalul”, cel care are marea „onoare” a creaţiunii. De ce? Pentru că „toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El” (Ioan 1:3). Aşa cum spuneam şi mai sus, cel mai semnificativ nu este ca Isus să fie cea mai importantă persoană din univers, Creatorul tuturor lucrurilor; ce contează cu adevărat este ca El să fie primul în viaţa ta; El să ocupe cel mai important loc în inima ta.

#Isusesteprimul

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video