Privind cu alți ochi

Jean Simeon Chardin – pictor francez

Şi Domnul a zis lui Samuel: „Nu te uita la înfăţişarea şi înălţimea staturii lui, căci l-am lepădat. Domnul nu Se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul Se uită la inimă’’ (1 Samuel 16:7)

Chardin a demonstrat că orice lucru negativ în aparenţă poate fi frumos în ochii celui care îl priveşte. Şi noi ar trebui să privim dincolo de aparenţe, să privim în adâncul sufletului uman şi să descoperim frumuseţea în oameni chiar şi atunci când ei încearcă să şi-o ascundă.

Fără să conştientizăm, adeseori judecăm oamenii care ne înconjoară, încadrându-i din start într-o anumită categorie. De multe ori ne este mult mai uşor să-i etichetăm pe oameni decât să ne luăm timp pentru a-i cunoaşte cu adevărat.

Jean Simeon Chardin a avut o perspectivă diferită asupra oamenilor şi asupra obiectelor din jurul său. Născut la Paris pe 2 noiembrie 1699, într-o familie de meşteşugari, Chardin a fost considerat unul dintre cei mai mari artişti ai secolului al XVIII-lea, cunoscut pentru picturile cu o natură statică distinctă. Stilul său a fost inedit, neputând fi asociat unei anumite perioade strict delimitată. Operele sale se caracterizează prin realism subtil, el iniţiind un curent burghez în pictura franceză.

Chardin a părut străin de spiritul epocii, stilul său fiind diferit de acela al altor pictori ai secolului, specializaţi în pictura istorică. Arta sa este mult mai profundă, iar naturile sale moarte sunt un exemplu de moderaţie şi simplitate.

În tabloul numit Calau, Chardin nu s-a limitat la accentuarea fascinaţiei celor mai obişnuite obiecte, ci a mers mai departe, înfrumuseţând ceea ce, la prima vedere, părea respingător.

Sara Cojocaru, Aiud

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor