Doar prin har

Martin Luther şi indulgenţele

Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Si aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni. (Efeseni 2:8,9)

„Dacă toată lumea ar fi într-o parte luptând împotriva mea şi eu aş fi în cealaltă parte împreună cu Dumnezeu, atunci Dumnezeu şi cu mine formăm majoritatea.” (Martin Luther)

La 31 octombrie 1517, de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, din dragoste pentru adevărul biblic şi din dorinţa de a-l aduce la lumina zilei, Luther a afişat pe uşa bisericii din Wittenberg 95 de teze împotriva practicii indulgenţelor. Tezele provocau la discuţie, dar nimeni nu a îndrăznit să primească provocarea. Ceea ce Luther intenţiona să fie doar o dezbatere publică locală a devenit o declaraţie de război împotriva ereziei. Nimeni nu bănuia, nici chiar el, că în ziua aceea va pomi
confruntarea dintre adevăr si minciună.

În timp ce era preocupat de modul în care Dumnezeu îl salvează pe om, Luther s-a confruntat cu problema vânzării de indulgenţe, practică ce data din secolul al XII-lea, când creştinii bogaţi erau scutiţi de penitenţe pentru păcatele lor dacă acceptau să contribuie cu bani pentru susţinerea cruciadelor. Luther a hotărât că era timpul pentru o dezbatere academică pe marginea vânzării de indulgenţe. Gestul lui a fost considerat un act de sfidare, dar el a continuat să afirme că iertarea nu poate fi cumpărată cu bani, şi nici mântuirea.

Tu ce părere ai? Crezi că îl poţi îmbuna pe Dumnezeu prin bani, daruri sau fapte bune? Aminteşte-ţi că mântuirea e un dar! Primeşte darul şi aşază-l la temelia vieţii tale, azi, mâine şi în fiecare zi c. Îţi va fi dăruită de sus!

Otniel Sbîrnea, Alexandria

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor