Cenușăreasa virtuților

Papa Ioan Paul I – Papa „cel smerit”

Căci oricine se înalţă va fi smerit şi cine se smereşte va fi înălţat. (Luca 14:11)

Citindu-i biografia, eşti tentat să-ţi concentrezi atenţia asupra morţii sale misterioase sau să te întrebi ce fel de reforme ar fi adus lumii un pontificat mai lung al său. Astfel, există riscul să pierzi cea mai importantă lecţie: cea a umilinţei care, deşi subestimată, dispreţuită sau, în cazul de faţă, chiar pedepsită, rezistă în memoria celorlalţi şi rodeşte.

Dacă ţi s-ar oferi 33 de zile pentru a influenţa lumea, ce ai alege să faci?

Albino Luciani s-a născut la 17 octombrie 1912 în provincia Belluno din nordul Italiei. În 1978, a fost ales papă, luându-şi numele de Ioan Paul I. Datorită faptului că era o persoană blândă, modestă, prietenoasă şi cu simţul umorului, a fost supranumit „Papa cel zâmbitor” şi „cel umil”. Iată cum a descris el ziua care i-a marcat viaţa: „Ieri dimineaţă, am fost în Capela Sixtină să votez liniştit. Niciodată nu mi-aş fi putut imagina ce avea să se întâmple. Imediat ce a început pericolul pentru mine, doi colegi care erau aproape mi-au şoptit vorbe de încurajare. Unul mi-a spus: «Curaj! Dacă Dumnezeu Îţi dă o povară, Îţi dă şi puterea de a o purta», iar celălalt mi-a şoptit: «Nu-ţi fie frică. Întreaga lume se roagă pentru noul papă.» Aşa că, atunci când a sosit momentul, am acceptat…”

Din nefericire, pontificatul său avea să se încheie după doar 33 de zile, la scurt timp după ce declarase că Biserica Catolică ar trebui să urmeze exemplul de smerenie al lui Isus. În dimineaţa zilei de 28 septembrie 1978, a fost găsit fără viaţă în patul său, în urma unui presupus infarct miocardic.

Medana Croitoru, Târgu Mureş

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video