Darul meu

Arthur Cayley – matematician britanic

Pune-ţi pe inimă aceste lucruri, îndeletniceşte-te în totul cu ele, pentru ca înaintarea ta să fie văzută de toţi! (1 Timotei 4:15)

Cu siguranţă, matematica e un domeniu important al cunoaşterii, dar poate eşti bun/ă sau foarte bun/ă în alt domeniu. Oricare ar fi talantul tău, exploatează-l la maximum şi „nu fi nepăsător de darul care este în tine”. Şi încă ceva: n-o face pentru note! Fă-o pentru tine, fă-o pentru cei din jur, fă-o pentru Cel care ţi-a dat totul! Răsplata va veni negreşit.

Matematica a fost una dintre disciplinele mele favorite. Am înţeles destul de repede că domeniul este vast, cu termeni de genul minus infinit – plus infinit. Uneori intuiam conexiuni dincolo de formulele şi algoritmii pe care îi foloseam şi mă întrebam: Ce minte strălucită a putut să gândească lucrurile acestea? Până unde poate ajunge cunoaşterea umană?

Un om al matematicii a fost Arthur Cayley, unul dintre fondatorii şcolii britanice moderne de matematică pură. S-a născut la Londra, în 16 august 1821. Încă de mic a manifestat o puternică înclinaţie către calculul numeric. La 14 ani, profesorii i-au remarcat talentul şi l-au îndrumat către Universitatea Cambridge. Viaţa lui a urcat din culme în culme, dezvoltându-se multilateral. A obţinut licenţa în avocatură, cunoştea bine literatura şi limbile clasice şi moderne, dar dragostea lui a rămas matematica.

A adus contribuţii importante la dezvoltarea geometriei descriptive, a algebrei, a teoriei funcţiilor, a teoriei matricelor şi a determinanţilor. A lăsat în urma lui o listă de noţiuni care îi poartă numele: teoreme, algoritmi, determinanţi, construcţii, tabele, formule, modele, transformări, grafice etc.

Ecaterina Hânzu, Gura Râului (Sibiu)

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video