O pată de culoare pe un cer plumburiu

Ştefan Luchian – pictor român

Flăcăii obosesc şi ostenesc, chiar tinerii se clatină, dar cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc puterea; ei zboară ca vulturii; aleargă şi nu obosesc, umblă şi nu ostenesc. (Isaia 40:30,31)

De multe ori, ne lovim de probleme şi suntem descurajaţi. Ştefan Luchian a luptat cu mizeria, sărăcia şi boala şi a învins. A avut o atitudine de învingător. Printr-o atitudine optimistă şi plină de speranţă, cu ajutorul Domnului, putem să fim o pată de culoare în cenuşiul acestei lumi.

Poate că eşti pasionat de pictură sau poate că ai doar cunoştinţe vagi despre artă. Cred însă că numele Ştefan Luchian îţi este cunoscut. Viaţa acestui pictor, trecut în nefiinţă în data de 28 iunie 1916, ne oferă o lecţie importantă.

Luchian s-a născut în 1868, în satul Ştefăneşti din judeţul Botoşani. Chiar dacă părinţii îl pregăteau pentru o carieră militară, el s-a opus. A urmat cursurile Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, mai apoi studiind la Munchen şi la Paris.

După 1900, apar primele simptome ale unei teribile boli: scleroză multiplă. Pe deasupra, sărăcia se ţinea scai de el. înciuda condiţiilor vitrege. Ştefan Luchian a început să picteze cu mai mult elan şi avânt, în ultima parte a vieţii creând opere de artă inegalabile.

A trăit o dezamăgire cruntă în 1905, când, la o expoziţie, i-a fost cumpărat un singur tablou de către pictorul N. Grigorescu. Din 1909, boala l-a ţintuit la pat, dar nu s-a dat bătut. înultimele luni ale vieţii, degetele îi erau paralizate şi nu mai putea ţinea penelul. înaceste condiţii, ruga pe cineva să îi lege penelul de degetele paralizate, şi aşa a pictat până la sfârşitul vieţii.

George-Cătălin Ciurea, Curtişoara (Olt)

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video