Dor de casă

Serghei Rahmaninov – pianist şi compozitor

Cum doreşte un cerb izvoarele de apă, aşa Te doreşte sufletul meu pe Tine, Dumnezeule! Sufletul meu însetează după Dumnezeu, după Dumnezeul cel viu. (Psalmii 42;1,2)

Şi noi suntem străini pe acest pământ… Există un gol în sufletul nostru fiindcă ne este dor de casă. însă, aşa cum spunea Dwight Moody, „cerul este la doar câteva cuvinte depărtare”. Atunci când simţi că grijile, tristeţile şi problemele te copleşesc, înalţă-ţi gândurile spre cer şi vei avea parte de o pregustare a momentelor pe care le vei petrece timp de o veşnicie acasă.

„Omul care nu zâmbea niciodată” Serghei Rahmaninov s-a născut pe data de 1 aprilie 1873 în localitatea Oneg (Rusia). Dacă pentru contemporanii săi, Rahmaninov a fost „pianistul secolului” pentru noi, el este autorul unora dintre cele mai frumoase pagini de concert dedicate pianului, instrumentul care i-a adus o faimă mondială.

După Revoluţia Bolşevică din 1917, Rahmaninov a fost nevoit să părăsească Rusia, America devenind căminul său pentru tot restul vieţii. Deşi a avut o bogată activitate concertistică, el s-a simţit în permanenţă un exilat, un străin. Rusia lipsindu-i profund. Faptul acesta a avut un efect devastator asupra puterii sale creatoare, lucrările compuse în SUA fiind puţine la număr.

Spre sfârşitul vieţii, melancolia şi dorul după meleagurile natale au devenit aproape insuportabile, astfel încât, într-un ultim gest disperat, Rahmaninov a comandat, contra unei sume enorme, un pui de mesteacăn din Rusia, care a fost plantat în curtea reşedinţei sale. Şi-a dorit foarte mult să fie înmormântat la rădăcina acestui copac „de acasă”. Trist, mai însingurat ca niciodată (fiind, paradoxal, o celebritate), compozitorul a murit în data de 28 martie 1943.

Luana Bărbuceanu, Craiova

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video