Sensul vieții

Viktor Frankl – fondatorul logoterapiei

Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde. (Ieremia 29:11)

Poate că rutina zilelor ţi-a făcut neclar scopul vieţii. Scopul este ceea ce face diferenţa dintre oamenii puternici şi oamenii slabi. „Dacă slăbeşti în ziua necazului, mică îţi este puterea” (Proverbele 24:10). Tu ce scop ai pentru ziua de azi? Dar pentru viaţa ta? în ziua necazului vei avea un viitor la care să te gândeşti?

În 1942, Viktor Frankl, evreu de origine austriacă, doctor în neurologie şi fiziologie, a fost deportat în lagărele de concentrare naziste. Experienţa sa a influenţat ulterior mulţi oameni, datorită autobiografiei sale „Omul în căutarea sensului vieţii”, Frankl fiind supranumit și „omul sensului vieții”. Providenţa și dorinţa de a trăi l-au ajutat să supravieţuiască celor patru lagăre în care a fost. Spre deosebire de el, unii deţinuţi refuzau să se mai scoale dimineaţa şi să îşi ancoreze viaţa de vreun scop.

Frankl a făcut faţă acestei experienţe crunte deoarece, chiar la intrarea în lagar, a primit prin hainele ponosite ale unui fost deţinut făgăduinţa care afirmă unicitatea lui Dumnezeu, şi anume textul din Deuteronomul 6:4. A avut momente dese când contempla clipele frumoase petrecute alături de soţie şi de familie şi spera să le retrăiască curând. Şi-a hrănit astfel dorinţa de a trăi zi după zi.

El este fondatorul logoterapiei, o teorie ce se ocupă cu dezvoltarea puterii necesare de a învinge vicisitudinile vieţii, oferindu-i omului un scop. Teoria a fost aplicată ulterior pacienţilor săi, iar faptul că el a trăit pe propria piele acest adevăr l-a ajutat să fie un psihoterapeut influent.

David Ciolacu, Craiova

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor