Muzica lui Dumnezeu

Johann Sebastian Bach – compozitor

Lăudaţi pe Domnul! Cântaţi Domnului o cântare nouă, cântaţi laudele Lui în adunarea credincioşilor Lui! (Psalmii 149:1)

Fiecare am primit un talant de la Dumnezeu. Depinde de noi dacă îl vom folosi spre lauda Sa. îmi doresc să apreciem darul primit şi să ne rugăm pentru utilizarea lui corectă. Şi tu poţi s-o faci!

J. S. Bach s-a născut pe data de 21 martie 1685, la Eisenach, unde familia sa a fost cunoscută prin numărul mare de muzicieni pe care i-a avut. După ce a rămas orfan la zece ani, a fost luat de fratele mai mare, J. Christoph, elev al renumitului organist Johann Pachelbel, şi instruit în domeniul muzicii, al clavecinului şi al compoziţiei. Încorsetarea în reguli severe i-a servit la obţinerea unei virtuozităţi de scriitură polifonică atât de necesară artistului în mânuirea cu lejeritate a mijloacelor de exprimare.

Ca slujitor al bisericii, muzica sa a fost intim legată de serviciile religioase, numeroase pagini fiind mărturii ale profundei sale evlavii. Deşi a crezut neştirbit în fericirea vieţii veşnice, în creaţia sa nu a redat omul împăcat, care aşteaptă cu seninătate viaţa eternă, ci omul cu toate îndoielile sale, cu nesfârşitele sale ispite şi căderi. În antiteză, a creat imagini luminoase şi înălţătoare, ancorate în neclintita credinţă în prezenţa divină în viaţa omului.

Fire echilibrată şi modestă, Bach şi-a dedicat creaţia preamăririi lui Dumnezeu şi înălţării spirituale a omului. Bach îşi începea fiecare lucrare cu rugăciunea: „Isuse, ajută-mă!” şi o sfârşea cu inscripţia: „Numai pentru slava lui Dumnezeu”.

Victoria Cioacă, Câmpulung Muscel

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor